Izvanredna sjednica / Nije mu sklona ni oporba, ali ni struka: Konačna verzija zakona o obnovi sutra ide pred Sabor

Stranke oporbe sutra bi masovno mogle dizati ruku protiv konačnog prijedloga zakona

1.9.2020.
21:00
VOYO logo

Sutra će pred saborske zastupnike napokon doći druga, konačna verzija zakona o obnovi potresom pogođenih područja. Za vrijeme godišnjih odmora originalni prijedlog zakona nadopunjen je s više od 25 amandmana.

"Mi smo uvažili mnoge primjedbe koje smo dobili u prvom čitanju s tim da smo jasnog stava da smo spremni prihvatiti sve dobre prijedloge koji dođu jer želimo da se ovaj zakon izglasa sa što većom većinom", kazao je Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sve ruke parlamentarne većine, Vlada može računati.

"Uvijek netko neće biti zadovoljan. Netko će biti malo više, netko malo manje. Ali ono što je najbitnije u cijeloj priči je da će se sigurno postići visoki stupanj političkog kompromisa i da će Zakon o obnovi Zagreba biti izglasan", smatra saborski zastupnik Dario Hrebak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dalje od tih poznatih 76 ići će malo teže. Platforma Možemo i dalje inzistira na tome da se Zakon učini jasnijim.

"Ima dosta stvari koje se mogu tumačiti dvostruko ili čak trostruko, tako da samo tehničkih amandmana imamo jako puno, a onda naravno, imamo i ove bitne, sadržajne, suštinske amandmane posebice vezano za institucionalni okvir", rekao je saborski zastupnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Oporba nije baš zadovoljna /

Saborski Odbor podržao prijedlog zakona o obnovi: No, oporba će ipak uložiti amandmane

Image
Oporba nije baš zadovoljna /

Saborski Odbor podržao prijedlog zakona o obnovi: No, oporba će ipak uložiti amandmane

Stav MOST-a već je poznat i prije sjednice; zakon neće podržati.

"Nedostaju točni kriteriji toga što će se događati i zapravo program mjera nije u rukama Sabora niti će se Sabor o njemu kasnije očitovati, što znači da mi nećemo odlučivati, a to je najvažnije zakonodavno tijelo u zemlji", kazala je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv ovakvog zakona ruku će dignuti i Stranke s imenom i prezimenom i Pametno. Smatraju da sa zakonom ne treba žuriti jer se hitni popravci mogu izvoditi i po aktualnim zakonima.

"Ovo je zakon o krpanju grada Zagreba, a ne o njegovoj obnovi. Mislimo da je sam temelj i koncept zakona postavljen na krivi način. Radi se zapravo o bacanju ogromnih javnih sredstava", mišljenja je saborska zastupnica Dalija Orešković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj prijedlog zakona izazvao je niz kritika i od strane šefa Domovinskog pokreta, pogotovo kada je u pitanju 60 posto financiranja iz državne blagajne.

"Ovdje sam jako sumnjičav jer se radi o jednom po meni nerealnom obećanju kad su novci u pitanju, a s druge strane opet ostavljamo mogućnost za klijentelizam, korupciju, za muljanje koje će se definitivno dogoditi. Bez obzira na sve mi ćemo podržati zakon jer bi on trebao ići i ide u korist građana", kazao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Miroslav Škoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP će se o svom stavu izjasniti nakon radnih tijela stranke, ali čak i uz protivljenje većeg dijela oporbe zakon bi trebao proći bez velike neizvjesnosti iako mu nije sklona ni struka koja je, kažu arhitekti, izignorirana.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo