Nije htio profućkati fakultet pa je spakirao kofere: Svi troškovi su mu pokriveni, pa čak i benzin za auto

Prije desetak godina Riječanin Raoul Tramontana vratio se iz svijeta nadajući se da će kao inženjer brodogradnje naći posao u struci.

7.1.2015.
10:19
VOYO logo

''Završio sam fakultet koji je cijenjen, pa ga nisam želio 'profućkati' i preživljavati iz dana u dan. Otišao sam raditi za nizozemsku kompaniju u Kinu'', rekao je za Večernji list kaže Raoul.

Potom je radio za nekoliko brodarskih kompanija, a otprije tri godine je u norveško-njemačkoj brodarskoj klasifikacijskoj kući za nadzor. Poslodavca otada nije promijenio, samo zemlju i brodogradilišta u kojima je radio. Sada je u Južnoj Koreji, u Hyundaijevu brodogradilištu u Ulsanu, najvećem na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepojmljivo je prevariti državu

''Korejci rade japanskim stilom, efikasnost je na najvišoj razini. I rade tako da nikome ne naštete, prije će se prodavač zabuniti na svoju nego na štetu kupca. Jako su kulturni, civilizirani, poštuju točnost; prevariti državu, to je za njih nepojmljivo. U svoju vladu imaju povjerenje jer donosi odluke u interesu svih'', otkriva 54-godišnji Raoul te dodaje kako tamo nema urlanja, psovanja, svi se smiju, duboko klanjaju za pozdrav. Zemlja je i prijateljski raspoložena prema strancima.

Prosječna plaća omogućuje ugodan život

Neke su stvari jeftinije nego u Hrvatskoj, ali većina je ipak skuplja. Primjerice, jedna jabuka stoji 5,6 kuna, isto je s narančama, limunima, meso je skupo, kao i najmovi stanova i restorani za strance, ali su auti jeftini pa ih mijenjaju svake dvije-tri godine i na cesti nema starijih modela. Srednja je klasa izuzetno bogata, no i prosječna plaća radnika dovoljna je za ugodan život, a razlike nisu izražene – svi žive doista visokim standardom. Golf je, primjerice, jedan od najpopularnijih sportova i svatko si ga može priuštiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaćom je zadovoljan, a prema ugovoru, svi su mu troškovi pokriveni – stan, režije, telefoni, internet, benzin za auto, naravno Hyundai. No, Raoul više voli bicikl pa ga koristi i po brodogradilištu i za dolazak na posao.

Do stana od 140 kvadrata treba mu tek nekoliko minuta. Radi od 9 do 17 sati, u škveru i ruča, a u slobodno vrijeme igra tenis, gleda hrvatske TV programe, obilazi grad, no u "điru" je više kad mu u posjet dođe obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.vecernji.hr/hrvatska/jedna-jabuka-kosta-sest-kuna-ali-na-ulici-nema-auta-starijeg-od-dvije-tri-godine-982633

I sami imate iskustva s radom u inozemstvu, tražite posao negdje van Hrvatske, pokušali ste raditi vani i nije vas se naročito dojmilo. Pišite nam na adresu vijesti@portal.net.hr i podijelite s nama vaša iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo