Za RTL.hr /

Ni Ministarstvo poljoprivrede nema dodatna saznanja o tigru, Prijatelji životinja o transportu: 'To je za svaku osudu'

Image
Foto: Screenshot/Facebook , PIXSELL

Nakon policije, kontaktiralni smo Ministarstvo poljoprivrede

13.7.2021.
20:10
Screenshot/Facebook , PIXSELL
VOYO logo

Nakon što smo objavili vijest da se na Facebook stranici Prometne zgode i nezgode pojavila fotografija tigra  u kamionu pokrivenom ceradom snimljena na trajektu Jadrolinije za Hvar, odlučili smo kontaktirati PU splitsko-dalmatinsku. Oni su nam rekli kako nisu nadležni za ovaj slučaj, ali su nas uputili Ministarstvu poljoprivrede.

Dotično ministarstvo odgovorilo nam je, a njihove izjave prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijevoz životinja u komercijalne svrhe (gospodarske svrhe) obavlja se u skladu sa Zakonom o provedbi uredbi Europske unije o zaštiti životinja (Narodne novine, br. 125/13, 14/4, 92/14 i 32/19) te u skladu s Uredbom 1/2005 o zaštiti životinja tijekom prijevoza i s prijevozom povezanih postupaka te za takav prijevoz prijevoznik mora biti registriran pri Ministarstvu poljoprivrede, vozač mora biti osposobljen i životinje se moraju prevoziti u skladu s propisanim uvjetima.

Za divlje životinje i vrste osim domaćih kopitara ili domaćih životinja goveđih, ovčjih, kozjih i svinjskih vrsta, kad je to potrebno, uz životinje moraju biti ove isprave:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • (a) izjava u kojoj stoji da su životinje divlje, plašljive ili opasne
  • (b) pisane upute o hranjenju, napajanju i svakoj drugoj potrebnoj njezi", napisali su, pa nastavili: 
Image
Tigar ide na more /

Pitali smo splitsku policiju o slučaju tigra na trajektu. 'Nismo odgovorni', kažu, a evo kamo su rekli da pitamo dalje

Image
Tigar ide na more /

Pitali smo splitsku policiju o slučaju tigra na trajektu. 'Nismo odgovorni', kažu, a evo kamo su rekli da pitamo dalje

Prijevoz mora biti u odgovarajućim uvjetima

"Ako se životinje prevoze od strane vlasnika kao kućni ljubimci primjenjuju se odredbe Zakona o zaštiti životinja (Narodne novine, br. 102/17 i 32/19) te se člankom 12. istoga propisuju opći uvjeti kojima treba udovoljiti takav prijevoz životinja. Za prijevoz vlastitog kućnog ljubimca ne treba registracija pri nadležnom tijelu, ali je vlasnik životinje odgovoran prevoziti životinju u odgovarajućim uvjetima.

Također je, u skladu s člankom 51. Zakona o zaštiti životinja zabranjeno držanje i postupanje s kućnim ljubimcima na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi, posebice djece te životinja, kao i kretanje kućnih ljubimaca na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi i životinja.

Uvjete i način držanja kućnih ljubimaca iz članka 51. Zakona o zaštiti životinja propisuju općim aktima predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave, a za što im potrebne stručne informacije osigurava koordinacijska radna skupina osnovana na razini županije u skladu s člankom 70. Zakona o zaštiti životinja", napisali su i za kraj rekli kako Ministarstvo poljoprivrede  nema nikakva druga saznanja o navedenome.

A što o svemu kažu Prijatelji životinja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim navedenog odgovora nismo o veterinarske inspekcije zaprimili nijedan drugi, odnosno jesu li ispravljene primijećene nepravilnosti.

Što se načina transporta tiče, smatramo da je ovo krajnje neprihvatljivo po pitanju zaštite životinja i sigurnosti ljudi, neovisno o tome je li dozvoljeno ili ne. Smatramo da je to za svaku osudu - kako transport tako i samo postojanje zooloških vrtova, bilo oni registrirani ili ne", kratko su za RTL.hr odgovorili Prijatelji rekavši da su već javno komentirali ovu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo