KRSTIČEVIĆ OBJAVIO KLASIFIRICANU FOTOGRAFIJU IZ KABULA? NATO: / 'Ovo nikad nije smjelo biti pušteno u javnost, ugrožava misiju'

Image
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Glasnogovornica NATO-ove misije Resolute Support kontaktirala je hrvatske medije i zatražila uklanjanje klasificirane informacije koju je MORH objavio prilikom napada na vojnike u Kabulu

25.7.2019.
19:08
Ivica Galović/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu obrane Damir Krstičević rekao da su u terorističkom napadu u Afganistanu ranjena trojica hrvatskih vojnika i pritom pokazao kartu lokacije napada, danas us reagirali iz mirovne misije koja se ondje odvija. Naime, glasnogovornica NATO-ove misije Resolute Support i USFOR-a te narednica prve klase Debra Richardson zamolila je N1 televiziju da ukloni kartu koja je prikazivala rutu kretanja napadnutog automobila. Naime, objava karte predstavlja sigurnosnu ugrozu i objavu klasificiranih podataka.

Image
BOMBAŠ SAMOUBOJICA TEŠKO OZLIJEDIO HRVATSKE VOJNIKE U AFGANISTANU: /

Jedan je u kritičnom stanju, bori se za život!

Image
BOMBAŠ SAMOUBOJICA TEŠKO OZLIJEDIO HRVATSKE VOJNIKE U AFGANISTANU: /

Jedan je u kritičnom stanju, bori se za život!

NATO će ih kontaktirati

"Objavljena fotografija vezana za tu priču je povjerljiva i nikad nije smjela biti puštena u javnost", rekla je Richardson i dodala da objava karte "ugrožava sigurnost koalicijskih snaga u Kabulu". Na upit je li zbog toga kontaktirala MORH, odgovorila je kako vjeruje da ih NATO kontaktira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vodili smo računa'

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izjavio je da je Hrvatska objavila samo ono što je bilo potrebno te da ništa nije objavljeno nepotrebno u slučaju stradanja dvojice hrvatskih vojnika i pogibije Josipa Briškog u Afganistanu.

Ministar je to izjavio odgovarajući na pitanje novinara o slučaju objavljivanja navodno neklasificirane fotografije iz Afganistana. "Što se tiče fotografije, razgovarao sam sa zapovjednikom generalom Muellerom, no on mi nije ništa rekao o fotografiji", isrtaknuo je Krstučević dodavši kako ne zna otkud novinarima informacija o navodno spornoj fotografiji. Vodili smo računa o sigurnosti i informirali hrvatsku javnost o događaju, rekao je Krstičević dodavši kako je glavni zapovjednik NATO-a izrazio potporu Hrvatskoj i Hrvatskoj vojsci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo