što sad? / Neupisano u srednje škole ostalo 324 učenika, poseban problem u Zagrebu: 'Zovu nas i pitaju ima li mjesta'

Ravnatelji kažu da su kvote upisa krivo raspoređene pa dodaju: 'Ne dolazi u obzir da netko pauzira zbog nečije pogreške'

6.9.2022.
20:45
VOYO logo

Ivan, Sohaib i Antonio su u školskim klupama, ali ne i svi njihovi vršnjaci. Neki su već drugi dan kod kuće jer još nisu upisani u srednju školu.

Sohaib Novak, učenik Elektrostrojarske obrtničke škole Zagreb, govori nam: "Imam frenda koji nije mogao upasti u srednju školu koju je htio. Htio je u drvodjelsku i nije upao pa je stopirao godinu.Preskočit će ovu školsku godinu." Oni su budući automehatroničari, a u njihovoj školi traži se mjesto više, telefoni ne prestaju zvoniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anto Delač, ravnatelj Elektrostrojarske obrtničke škole Zagreb, govori nam: "Danas i jučer i ima desetak dana otkako smo u školi, stalno nas zovu imamo li mjesta jer još uvijek ima učenika iz Zagreba i okolice koji se nisu nigdje upisali."

Slična situacija u još jednoj zagrebačkoj školi. Iako su već podizali upisne kvote, puno djece ostalo je neupisano. Anto Vidović, ravnatelj Obrtničke i industrijsko graditeljske škole, kaže: "Mi smo zatražili od ministarstva još jedan dodatni razred jer je velika navala na naša zanimanja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

FOTO Pogledajte kako će izgledati nova srednja škola u Petrinji: 'U studenom se očekuje početak radova'

Image

FOTO Pogledajte kako će izgledati nova srednja škola u Petrinji: 'U studenom se očekuje početak radova'

Prema podacima Ministarstva obrazovanja i znanosti, 324 učenika je neupisano, a na razini države ostalo je 6210 slobodnih mjesta. U Gardu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji je 72 neupisanih, a 160 slobodnih mjesta. Ravnatelji kažu, kvote su krivo raspoređene.

Ravnatelj Delač govori: "Kvote su dane školama kojima ne gravitiraju djeca koja su završila osnovnu školu. Djeca naša ne žele ići 100 km od Zagreba. Ne dolazi u obzir da netko pauzira zbog nečije greške jer djeca nisu kriva i djeca moraju ići u školu. Trebala bi ići u one škole u koje žele, mi smo suglasni da ih primamimo. Ako ministarstvo to odobri, malo ćemo pogurati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interes za neke strukovne škole je kao nekoć.

Ivan Bonus, učenik Elektrostrojarske obrtničke škole Zagreb, kaže: "Mogu otvoriti poslije škole i zaraditi svojim rukama novac." Njegov kolega Antonio Radić Tunjić također govori: "Ovu školu sam odabrao zato što više volim raditi s rukama, nego učiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To u ministarstvu očito nisu očekivali, posebno ne u Zagrebu, gdje je mjesta ostalo u nekim gimnazijama.

Ministarstvo će u suradnji s pojedinim srednjim školama, koje imaju slobodna mjesta, u naknadnome roku odobriti dodatno povećanje kvota za upis učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To očekuju i ravnatelji. Ravnatelj Vidović govori: "Netko je očito promašio. Pustimo to, idemo sad spasiti našu djecu, idemo ih upisati u školu. To tko je pogriješio ili imamo krivi izračun neka se kasnije nosi s tim."

Naknadni upisni rok traje do 24. rujna pa se ravnatelji i roditelji nadaju da će neupisani učenici pronaći put do svojih učionica. Pogotovo kada znamo da nam nedostaje majstora svih profila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo