NEUGODNO IZNENAĐENJE ZA STANARE ZGRADE KOJOJ JE PRIJETILO URUŠAVANJE: / Moraju sami platiti sanaciju jer je izvođač propao

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Stanari trešnjevačke zgrade na kojoj se odlomio dio fasade najvjerojatnije će sami morati platiti sanaciju štete, a mogli bi dobiti i prijavu

14.8.2019.
10:52
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

U prošli petak se na zagrebačkoj Trešnjevci, u Kranjčevićevoj ulici, odlomio dio fasade sa stambene zgrade, pri čemu su se mnogi zabrinuli da neće doći do njezinog urušavanja. Srećom, policija je vrlo brzo objavila da zgradi ne prijeti urušavanje. Međutim, stanare zgrade iznenadila je vijest da umjesto izvođača radova sami moraju platiti sanaciju štete, tj. popravak fasade koji bi trebao početi najranije za mjesec dana, pišu Vijesti.hr.

Da stvar bude gora, iz građevinske inspekcije rekli su za RTL da bi vlasnici čak mogli dobiti i prijavu. "Ukoliko nije održavana na odgovarajući način i utvrdi se da je upravo posljedica propadanja oštećenja na fasadi upravo to, onda će se tako i postupiti", rekao je Darijo Baloković iz Državnog inspektorata građevinske inspekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAPUKAO ZID ZGRADE NA ZAGREBAČKOJ TREŠNJEVCI: /

Stigli vatrogasci i policija, čeka se hitna sanacija

Image
NAPUKAO ZID ZGRADE NA ZAGREBAČKOJ TREŠNJEVCI: /

Stigli vatrogasci i policija, čeka se hitna sanacija

"Što se tiče neke sigurnosti obavijestili su nas da je sve sigurno. Bili smo malo zabrinuti ali ljudi su izašli na teren, obavili svoj posao i jedino nam preostaje da im vjerujemo na riječ", kazao je Vlatko Jurešić iz Zagreba.

Izvođač je propao

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije bio zabrinut oko ovog slučaja te je najavio kako će sanaciju fasade napraviti izvođač koji je, prema njemu, odgovoran za situaciju. Međutim, upravitelj zgrade Marko Vučko tvrdi da će sve morati platiti stanari. Razlog tome je što je izvođač propao, a i zato što nije zakonski odgovoran za popravak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Industrogradnja je kao firma koja je izvodila ove radove prije 15-20 godina propala. To kažem čisto zato da se ima predodžba da te firme koje su radile, koje su izvodile radove više ne postoje i da se nemaju suvlasnici zgrade na neki način kome žaliti", rekao je Vučko.

Zakonski gledano nisu odgovorni

Dodaje kako varaždinska Industrogradnja, koja je preuzela prava i obaveze zagrebačke Industrogradnje, više nije odgovorna jer nakon 10 godina od završetka radova nisu odgovorni za propuste koje su eventualno napravili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na medijske natpise kako je u predmetnoj zgradi bilo više građevinskih zahvata koji su mogli narušiti statiku i kvalitetu zgrade mišljenja smo da nema mjesta odgovornosti pravnih slijednika izvođača već da je odgovornost na suvlasnicima same zgrade", kazali su iz Industrogradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo