NEOBIČNO: / Krstičević na današnjoj sjednici Vlade iznio 30 milijuna eura veći iznos švedske ponude aviona

Image
Foto: N1 screenshot

Vlada je odbacila interpelaciju oporbe pokrenutu zbog borbenih aviona

7.2.2019.
13:59
N1 screenshot
VOYO logo

Na današnjoj sjednici Vlada je jednoglasno usvojila prijedlog izvješća Vlade RH kao odgovor na interpelaciju o radu Vlade koju je pokrenula oporba zbog propasti nabave vojnih aviona.

Premijer Andrej Plenković je rekao kako će on i ministar Krstičević otići u Sabor i braniti njihov stav, a to je da odbacuju interpelaciju jer je "Vlada radila odlučnije i hrabrije glede modernizacije HRZ-a nego ijedna Vlada do sada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević je kazao kako su navodi u interpelaciji neosnovani i neutemeljeni te kako je proces vođen sustavno i odgovorno. Potom je Krstičević iznio neke vrijednosti ponuda o kojima se za sada nije znalo mnogo.

Image
PLENKOVIĆ REZOLUTNO: /

'Poduzeli smo sve što smo mogli da Hrvatskoj osiguramo nove borbene zrakoplove'

Image
PLENKOVIĆ REZOLUTNO: /

'Poduzeli smo sve što smo mogli da Hrvatskoj osiguramo nove borbene zrakoplove'

Od 903 do 933 milijuna eura

"Želim istaknuti kako je ponuda Izraela iznosila 475 milijuna američkih dolara, grčka ponuda je iznosila 171 milijun eura - no nisu bili definirani dodatni troškovi, avioni nisu bili modernizirani, ponuda nije u cijelosti odgovarala zahtjevu za ponudom, otplatni plan nije definiran te nije bilo moguće procijeniti ukupne troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponuda Kraljevine Švedske iznosila je 933 milijuna eura, a ukupna procjena troškova iznosila je 1,11 milijardi eura. Osnovna ponuda SAD-a iznosila je 1,553 milijarde dolara, bez troškova naoružanja i obuke te nije bilo moguće procijeniti ukupne troškove. Iz svega navedenog zaključeno je da je izraelska ponuda bila potpuna i najprihvatljivija, uključujući i u financijskom smislu".

No, kako piše Obris, ove se cifre razlikuju od onog što je MORH prezentirao prije. Danas iznesena vrijednost švedske ponude je za 30 milijuna eura veća u odnosu na onu prikazanu 28. ožujka na prezentaciji u MORH-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku je ponuda za švedske Gripene iznosila 903 milijuna eura bez infrastrukture i naoružanja koji nisu bili u ponudi. Nejasno je je li Krstićević u današnju cifru i to uključio u ponudu ili što se zapravo dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo