Usuglasili stav / Nema više Trga maršala Tita? HDZ namjerava podržati prijedlog o preimenovanju

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/Robert Anic/PIXSELL

Prema riječima Maria Kapulice, savjetnika premijera Andreja Plenkovića, HDZ-ovi članovi Gradske skupštine su za promjenu imena, a ne za referendum

25.6.2017.
10:30
Dalibor Urukalovic/Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Do idućeg Dana antifašističke borbeTrg maršala Tita u centru Zagreba promijenit će ime. To je stav Maria Kapulice, savjetnika premijera Andreja Plenkovića te predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a, koji je najavio da će HDZ-ovi članovi zagrebačke Gradske skupštine glasati za preimenovanje trga u središtu Zagreba, javlja Jutarnji list.

Kazao je on da je HDZ i ranije predlagao preimenovanje trga, ali prijedlog nije prošao, te da je trenutno još rano govoriti hoće li preimenovanje Trga maršala Tita inicirati HDZ, Milan Bandić ili vijećnici izabrani na listi Brune Esih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> 'Poslije Tita dopala nas ki*a': brojni građani protiv mijenjanja imena trga, među njima i poznati političari

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Dan antifašističke borbe u Brezovici: 'Nećemo dozvoliti glorifikaciju fašističkih režima' 

>> Bandić o antifašizmu: 'Tko dovodi u pitanje antifašizam nije prijatelj Hrvatske'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav stav HDZ bio onda bio usklađen sa zahtjevom koji su vijećnici izabrani na nezavisnoj listi Brune Esih, među kojima je i Zlatko Hasanbegović, iznijeli gradonačelniku Bandiću uvjetujući mu podršku u Skupštini.

Oni su se izjasnili protiv referenduma, a protiv njega je i HDZ. Kapulica ističe da bi raspisivanje referenduma oko naziva Trga maršala Tita bilo loše jer bi potaknulo ideološke podjele i rasprave. Za njega Tito ne zaslužuje imati trg u središtu Zagreba, jer je bio na čelu nedemokratskog, totalitarnog i zločinačkog režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan što misli o tome da je Franjo Tuđman imao dozu respekta prema Titu kao nositelju antifašističke borbe, Kapulica je kazao da su okolnosti u kojima je Tuđman vodio državu bile drugačije od današnjih, te da bi, da je Tuđman preimenovao Trg maršala Tita devedesetih godina, to izazvalo trzavice i tenzije u društvu.

Što se tiče promjene imena trga u kontekstu novog partnerstva HNS-a i HDZ-a; Kapulica je kazao da "preimenovanje Trga maršala Tita u Zagrebu nema nikakve veze s koalicijom HNS-a i HDZ-a na nacionalnoj razini, niti je to pitanje na bilo koji način obuhvaćeno koalicijskim sporazumom", kazao je Predrag Štromar, zamjenik predsjednika HNS-a, prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo