Nema više legendarne Dusine nula!

U Vrgorcu je ukinuta slavna 'adresa' Dusina nula, na kojoj su bila registrirana čak 404 birača.

15.12.2009.
16:02
VOYO logo

U Vrgorcu je ukinuta slavna "adresa" Dusina nula, na kojoj su bila registrirana čak 404 birača. Potvrdila nam je to voditeljica Odsjeka za opću upravu Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije Vesna Cvitanović.

"Geodetska uprava je dodijelila nove kućne brojeve za Vrgorac i temeljem tih novih katastarskih brojeva će se ažurirati birački popisi", kazala nam je Cvitanović. Što će biti s osobnim iskaznicama Vrgorčana koji su do sada bili zavedeni pod ozloglašenom adresom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U teoriji treba odmah mijenjati osobne, ali u praksi...

"Slično kao i kod preimenovanja ulica, stranka mora biti obaviještena o promjeni adrese, a nakon toga počinje teći rok od 15 dana za promjenu osobne iskaznice. Po Zakonu o osobnoj iskaznici mogu biti prekršajno kažnjeni ukoliko ne naprave izmjenu", objasnila nam je Renata Uzorinac Šohinger, načelnica sektora upravnih poslova Policijske uprave zagrebačke.

No, kaže ona, iako je obveza da se osobna iskaznica mijenja zbog promjene osobnog podatka kao što je adresa, u načelu često dolazi do kompromisa. Događa se, naime, da stranke ne dobiju rješenje pa se zbog toga s izdavanjem novog dokumenta pričeka dok ne istekne stara iskaznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova imaju uvid u baze tih podataka na temelju kojih se sastavljaju i popisi birača. Ovaj vikend su imali imali akciju ažuriranja lista i usklađivanja podataka.

Mrtvaci i dalje problem

Problem birača s prebivalištem na imaginarnoj adresi Dusina nula barem se počeo rješavati, iako se može zaključiti da neće biti požurivanja za izdavanje novih iskaznica, no za mrtve birače još uvijek rješenja nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći su problem osobe s dvojnim državljanstvom koje umru u inozemstvu, jer sve ovisi o njihovim obiteljima. One nisu dužne prijaviti smrt i u Hrvatskoj i, primjerice, u Njemačkoj ako je ta osoba i njemački državljanin. Ukoliko uprava ne dobije važeću ispravu, umrlu osobu se ne može ispisati iz popisa birača.

Prethodni članci:

arti-200911270665006 arti-200911260493006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo