korona situacija /

Nema novih popuštanja mjera - jasan je Stožer. Jasnije je i kako cijepivo utječe na ljude jer objavljeni su rezultati istraživanja

Krajem tjedna na Stožeru je odluka o mjerama - danas poručuju - nova popuštanja ne treba očekivati.

8.3.2021.
20:30
VOYO logo

S 94 nova slučaja zaraze korona virusom i 19 preminulih osoba - nema novih popuštanja mjera - jasan je Stožer. Jasnije je i kako cijepivo utječe na ljude jer objavljeni su rezultati istraživanja prema kojima je moguća i odluka da će oni koji su covid preboljeli biti cijepljeni samo jednom dozom. No, još uvijek nije jasno hoće li se, baš kao i za gripu, cijepljenje morati ponavljati svake godine.

S dvije doze do sada je u Hrvatskoj cijepljeno više od 62 i pol tisuće građana - za one koji su covid preboljeli, ubuduće bi mogla biti dovoljna samo jedna.

"Ispitanici koji su preboljeli kovid već nakon prve doze imali su značajnu razinu antitijela i ona se nije povisila nakon drugog cijepljenja. Bit ćemo sigurniji kad završimo cijelu analizu ali ovo je dosta uvjerljiv rezultat već sada", rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Pokazalo je to istraživanje koje je među svojim djelatnicima provela Klinika za infektivne bolesti, a rezultate je zatražila i Europska agencija za lijekove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nema opuštanja /

Stožer preporučio jednu novu mjeru za Zagreb u borbi protiv koronavirusa: Evo o čemu se radi

Image
nema opuštanja /

Stožer preporučio jednu novu mjeru za Zagreb u borbi protiv koronavirusa: Evo o čemu se radi


"Logično je da oni koji su preboljeli covid, prvu dozu cjepiva primili su prirodnim putem, a onda drugu dozu cjepiva koji je dodatno pojačao imunološki sustav. BLIC Logično bi bilo donijeti odluku da oni koji su preboljel, ne trebaju primati drugu dozu, ali još će se nastaviti pratiti situacija", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Rezultati otkrivaju i da je razina antitijela kod onih koji nisu preboljeli covid nakon druge doze cjepiva bila 7 puta veća nego nakon prve. Sve to moglo bi utjecati i na nova pravila za prelazak granice.

"Postoje još brojna pitanja koja treba riješiti ali sasvim je sigurno da EU ide prema tome da priznaje certifikat cijepljenja za prelazak granice", kazao je Capak. 

"I mi ćemo kao druge članice imati svoju politiku oko prelaska granice RH ukoliko ne bude jedinstvenog na razini Europe i pogotovo ako se ne bude stigao implementirati prije početka sezone", poručio je Davor Božinović. načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. A prije sezone u Dubravačko-neretvanskoj županiji koja trenutačno ima najgoru epidemiološku situaciju žele procijepiti turističke djelatnike.

"Oni su prvi neposredni kontakt, a i ako cijepimo sve djelatnike u turizmu poslat ćemo poruku o sigurnosti boravka u destinaciji", rekao je Mato Franković (HDZ) gradonačelnik Dubrovnika.

U Dubrovniku se od danas cijepi i u sportskoj dvorani - s 540 doza AstraZenece. Sojevi virusa koji epidemiologe zabrinjavaju trenutačno su su britanski, brazilski i južnoafrički.

"Što će biti s budućim varijantama to u ovom trenutku nitko ne zna i kako će utjecati na sezonstvo i hoćemo li se morati cijepiti svake godine u ovom trenutku ne znamo", kazao je Capak. Krajem tjedna na Stožeru je odluka o mjerama - danas poručuju - nova popuštanja ne treba očekivati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo