cibonin passage zjapi prazan /

Nekadašnji ponos i dika Zagreba danas je gradski izvor depresije

U tornju očaj zbog duga Agrokora, u dvorani panika zbog duga košarkaškog kluba

16.5.2017.
22:30
VOYO logo

Većina lokala u cijelom kompleksu Cibone je zatvorena - ostali su otvoreni tek pokoji kafić, trgovina ili kladionica. I legendarni kafić MVP - prošli je tjedan zauvijek zatvorio vrata.

"Dolazili su tu stalno igrači Cibone, sve generacjie su bile, ljudi su jednostavno prestali pratiti Cibonu. Drugi segment je jer je jako zapušteno ovdje i nije bilo nikog", objašnjava vlasnik kafića MVP Mladen Ivić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ciboninom pasažu ostao je samo miris kebaba, a ni on, čini se neće dugo.

Gradonačelnik kao da u Ciboni nije bio od 1987.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kažete za sve ove dućane što su zatvoreni zapušteni, prljavi, nema više nikoga unutra?

"Pokušate isprovocirati gradonačelnika, ne bu vam prošlo", rekao je Bandić.

Dobro možete mi komentirati sve te prazne prostore, svi odlaze?

"Ništa nije prazno, ništa nije, recite mi jedan koji je prazan", kaže gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu u problemima samo mali - nego i veliki. S jedne strane je crna rupa koja guta novac kako su ekonomski stručnjaci prozvali Agrokor, a s druge je dvorana košarkaškog kluba Cibona kluba koji također grca u dugovima.

O krivim odlukama i muljažama koje su se dogodile u upravi ovoga kluba u posljednjem desetljeću mogao bih vam pričati pola sata, no dovoljno je reći da je bilo puno poslovnih promašaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A te brojke ovoga kluba su sljedeće: 2013. dug je bio najveći u povijesti 40 milijuna kuna. Potom je kao šef došao Aleksandar Petrović i postupno ga smanjivao do sadašnjih 16 milijuna kuna, većinom je to klub dugovao prema igračima i agentima, no godišnji prihod ovoga kluba je oko 15-16 milijuna kuna, a grad mu daje 7 milijuna kuna i održava dvoranu.

No Petrović je prije pola godine otišao s mjesta šefa - a prije par dana zavapio....

"…U klubu sam od 1976. godine, bio sam tu igrač, trener, predsjednik kluba i želim podići svoj glas da bih upozorio da 1. lipnja, a govorim to s gotovo stopostotnom sigurnošću, Cibone više neće biti…"

Jer, tvrdi on, Cibona ne plaća svoje dugove kako se dogovorila da će plaćati – i zato će klub u stečaj. Osoba koja je s Petrovićem posljednjih godina restrukturirala klub – pa se razišla u mišljenju – odbacuje najave kraha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću se držati isključivo činjenica, da smo kasnili s plaćanjem nekih obaveza jesmo, ali oni nisu nikako u mogućnosti pokrenuti stečaj bez obzira koliko rata mi kasnili nego imaju pravo naplatiti ta svoja potraživanja", tvrdi direktor KK Cibona DomagojČavlović.

A arhitekt slavnog tornja sagrađenog za Univerzijadu 87. - nije tad razmišljao da će njegovo životno djelo postati izvor depresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve skupa je nešto što treba popraviti i ja sam imao neke studije na koji način to srediti koja su ranjiva mjesta. Ali se to još nije dogodilo", kaže Marijan Hržić.

Ipak još uvijek nada da će jednog dana ovo mjesto opet biti veselo okupljalište - a ne crna rupa.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo