Analiza dan nakon /

Nekad titani i dobro poznata lica županija i gradova od jučer su prošlost! Ovo su najveća iznenađenja lokalnih izbora

Nema više Čačića, Čehoka, Milinovića, Pauka ni Bajsa

1.6.2021.
7:00
VOYO logo

Nekad titani, lokalni šerifi i dobro poznata lica županija i gradova od jučer su prošlost. Nema više Čačića, Čehoka, Milinovića, Pauka ni Bajsa.

IDS je najveći gubitnik izbora u Istri. Sa samo 54 glasa razlike Boris Miletić ostaje župan, ali njegova stranka izgubila je Pulu. On je IDS-u stavio mandat na raspolaganje, a glasovi će se opet prebrojavati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza dan nakon: kratko i jasno iz perspektive gubitnika.

Image
OBRANIO MANDAT /

Penavin prvi mandat otkako je izašao iz HDZ-a: Objasnio još jedan razlog podjele Vukovara

Image
OBRANIO MANDAT /

Penavin prvi mandat otkako je izašao iz HDZ-a: Objasnio još jedan razlog podjele Vukovara

''Krivi su birači kako su glasovali'', odgovorio je bivši župan ličko senjski Darko Milinović na pitanje tko je kriv za poraz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivi su i Radimiru Čačiću, posebno oni SDP-ovi koji nisu izišli na izbore.

''Zaista je vrijeme da se čestita protukandidatu, mi naravno da smo razočarani s rezultatom županije'', rekao je Radimir Čačić, bivši župan varaždinski.

Birači su rekli NE Čačiću i DA HDZ-u i njihovu županu.

''U periodu od '95. do 2001. smo imali varaždinskog župana to je bio doktor Marijan Mlinarić, pa od tada pa do danas nisimo imali te sreće da pobijedimo na izborima'', kazao je izabrani župan varaždinski Anđelko Stričak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjeveru Hrvatske nema više ni Čehoka, na čelo Varaždina će prvi put SDP-ov Neven Bosilj. Nema više ni Damira Bajsa ni Darinka Dumbovića.

Na čelo Petrinje će prvi put žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Gradonačelnik mi je čestitao na rezultatu i ja sam se njemu zahvalila na svemu dobrom što je ostavio u gradu Petrinji, ali znamo da je bilo i puno stvari loše'', rekla je Magdalena Komes, izabrana gradonačelnica Petrinje.

S tek nešto više od 1000 glasova razlike, Sisak ostaje SDP-ovoj Ikić-Baniček. U Istri potop IDS-a. U drugom krugu izgubili su svoju 15-godišnju utvrdu - Pulu, ali i Pazin, Buzet i još tri općine.

''Građani su rekli svoje, ja ću svoj mandat kao predsjednik stranke staviti na raspolaganje mom predsjedništvu'', rekao je izabrani župan istarski Boris Miletić.

Jer izabran je s 54 glasa razlike i 2000 nevažećih listića. SDP traži prebrojavanje.

''Unatoč razlike od ovih 54 glasa moj je srce puno kao Istra. Podrške stižu sa svih strana'', kazao je kandidat za istarskog župana Danijel Ferić.

Zoričić je najveće iznenađenje izbora. Splićanin koji je kao mali htio biti svećenik, preuzima Pulu u kojoj živi dvadeset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Je, očekivali jesmo, jer smo zbog toga išli u utrku, ali nakon dosta dosta godina, promijenila se vlast u Puli. Nezavisna je priča pobijedila'', rekao je Filip Zorčić, izabrani gradonačelnik Pule.

Osim u Zagrebu, MOŽEMO je pokazao da može i u Pazinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Govorili su nam gdje ćete vi tako slabi i mali protiv jednog tako moćnog stroja, ali sve se može'', kazala je izabrana gradonačelnica Pazina Suzana Jašić.

Miro Bulj novi je gradonačelnik Sinja. Uz čestitke predsjednika Republike, čestitaju i građani. Ostaje i saborski zastupnik.

''Narod mi je dao prolaznu ocjenu, ali ima ona stara poslovica, najteže je biti prorok u svom selu i stvarno mi je zadovoljstvo da ću ovaj legitimitet koji mi je dao narod zaista ću sve dati da Sinj prosperira'', rekao je Miro Bulj.

Viktor Šimunić, poznat iz afere Kaj bi ti štel biti s 232 glasa više novi je gradonačelnik Oroslavja. Kaže, čestitao mu je i Tomislav Tomašević - s protukandidatom se nije čuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jeste vi sami sebi rekli da biste štel biti gradonačelnik? Pa ja sam se i prije 4 godine stavio na raspolaganje i sve ovo vrijeme sam radio na tome, jesam rekao – ne znam, ali evo tak je očito bilo suđeno'', smatra Viktor Šimunić.

U Makarskoj je SDP-ov Zoran Paunović pobjedio HDZ-ova Juru Brkana. Ovo je zagrljaj SDP-a i HDZ-a u izbornoj noći. I to je moguće.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo