UGROZENI SISMISI / Drzavni zavod za zastitu prirode 'potopio' HE Omblu

6.5.2015.
13:46
VOYO logo

U misljenju koje je DZZP uputio 20. travnja Ministarstvu zastite okolisa i prirode, a koji je ovih dana dosao u posjed medija, istice se da su negativni utjecaji moguci na sve istaknute elemente zastite: populacije sismisa, stanisne tipove "spilje i jame zatvorene za javnost" i na ribljeg endema popovsku gaovicu.

Studija nije adekvatno sagledala utjecaj na sismise, a trenutno predlozene mjere nisu dovoljno specificne te se negativni utjecaji koji nastaju degradacijom podzemnog stanista – izmjenom mikroklimatskih uvjeta zbog iskopavanja kanala i izgradnje injekcijske zavjese, te zbog potapanje stanista – ne mogu znacajno umanjiti, kaze se u misljenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narusit ce se cjelovitost ekoloske mreze

DZZP takoder smatra da ce stanisni tip "spilje i jame zatvorene za javnost", potapanjem i negativnim promjenama na vodenim spiljskim stanistima, dozivjeti trajne promjene, fragmentaciju i smanjenje stanista, cime ce se narusiti cjelovitost ekoloske mreze.

Izvodaci studije nisu sagledali kumulativni negativni ucinak na populaciju ribljeg endema popovske gaovice, a ucinkovitost mjera zastite je upitna, kaze se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inace, u tijeku je javna rasprava o Postupku glavne ocjene prihvatljivosti za ekolosku mrezu za zahvat HE Ombla cije je javno predstavljanje odrzano u Dubrovniku 21. travnja ponovo nasilo na snazno protivljenja javnosti, kao i ranije studije.

U javnoj raspravi je postavljeno i pitanje valjanosti Studije utjecaja na okolis koja je prihvacena 1999. i postala pravomocan dokument, premda je u njoj utvrdeno niz bitnih netocnih i falsificiranih cinjenice, osobito da u Ombli nema ugrozenih i zasticenih zivotinjskih vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podzemni Galapagos

Nakon sto je Europska banka za obnovu i razvoj 2013. otkazala kredit za financiranje HE Omble, HEP je bio prisiljen izraditi studiju biodiverziteta Omble, koja je pokazala da se radi o jednom od najbogatijih podrucja po podzemnom biodiverzitetu u Hrvatskoj i u svijetu, zbog cega je u javnosti nazvana "Podzemni Galapagos".

Ulaskom Hrvatske u EU stupila je na snagu Ekoloska mreza Natura 2000. pa je HEP bio prisiljen izarditi i studiju koja ce utvrditi moguce utjecaja HE Ombla na Ekolosku mrezu, na koju je DZZP izrazio negativno misljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo