Voćar gost Direkta / Nedostaje 10.000 berača jabuka i grožđa: 'Zadnji je vlak za Hrvatsku da osigura dovoljno radnika'

'Prije nego što dovedete čovjeka ovdje trošak za njega je oko 960 kuna. U Nizozemskoj je trošak sedam eura po radniku', kazao je u Direktu voćar Stanko Barbarić

28.8.2018.
22:41
VOYO logo

U sezoni berbe uvijek ista priča. Kad dođe vrijeme berbe jagoda, lubenica, mandarina ili jabuka, svega ima osim berača. Evo upravo sad za jesensku berbu jabuka i grožđa nedostaje 10.000 berača i voćari opet strahuju da će im dio uroda propasti. Zato sve više za berbu angažiraju - strane radnike.

U jednom voćnjaku u Kloštar Ivaniću zaposleno je 82-oje berača iz Ukrajine. Ali mnogi voćari se nisu uspjeli tako organizirati, jer je procedura za zapošljavanje stranaca presložena i preskupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da problem bude veći, ove godine se očekuje odličan urod jabuka, 120.000 tona, tko će ih pobrati i hoće li ih uspojeti sve pobrati u RTL Direktu pitali smo voćara Stanka Barbarića, kod koga rade Ukrajinci u berbi.

Gospodine Barbariću, jeste li uspjeli osigurati dovoljan broj radnika za ovu berbu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada jesmo, za razliku od prošle godine kad smo imali velikih problema i kada nam je dio proizvodnje jednostavno propao, odnosno iz prve klase, jer nije ubrano na vrijeme, prešao je u drugu klasu. Time je i cijena bila puno niža i ostvarili smo veliki gubitak. 

Koliko košta dovođenje stranih radnika, i može li se i njih uopće više naći dovoljno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek može, puno teže nego prije, već i Poljaci, kojima je to bazen radne snage u poljoprivredi, imaju problema s pronalaskom radne snage, ali još uvijek se mogu pronaći radnici. Ali ovo je zadnji vlak za Hrvatsku da osigura dovoljno berača za berbu voća i povrća.

Kako su to riješile vaše kolege u Europi što se tiče strane radne snage, je li svuda tako komplicirana procedura?  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komplicirana je u usporedbi s drugim državama. Stranim radnicima morate izvaditi osobnu iskaznicu, morate ih prijaviti svim institucijama, od banke do liječnika, dok u Njemačkoj, Švicarskoj obavite sve na jednom mjestu. Prijavite se u policiju i ne morate gubiti vrijeme. Znate što koliki je problem odvesti dva autobusa radnika u banku, liječniku na prijavu. Prije nego što dovedete čovjeka ovdje trošak za njega je oko 960 kuna, dakle prije nego što dođe. Trošak je nakon toga smještaj, prijevoz, hrana... U Nizozemskoj prijavite čovjeka na policiju, kupite markicu koja košta sedam eura i to su svi troškovi.

Za njih vi, dakle, morate uplaćivati i mirovinsko osiguranje, a hrvatsku mirovinu nikad neće vidjeti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uplaćujemo doprinose za mirovinsko osiguranje. Samo želimo da nam se omoguće jednaki uvjeti kao i drugima u Europskoj uniji.

Vi ste veliki proizvođač, imate puno zaposlenih, kako je malih OPG-ovima, kako se oni snalaze?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo teško. Mnogi voćari zovu, traže pomoć u rješavanju problema kako proći sve te procedure. 

Što kažu u Ministarstvu rada zašto to ne može ići brže i jednostavnije? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno je napravljeno u odnosu na prošlu godinu, sada možemo dovesti ljude koji žele raditi i zaraditi, ali želimo da se procedura pojednostavi da bude usporediva s drugima u EU.

Dobra je berba, no trgovci će vas vjerojatno stisnuti za nižu cijenu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo jedno tržište, mi smo jedna kaplja EU. 12,6 milijuna tona se proizvede u EU godišnje, tako da mi nismo tu igrači koji određuju cijenu. Cijena je zasad dobra, a sad što će biti dalje vidjet ćemo kakva će biti situacija dalje.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo