Milanović oštro odgovorio na kritike EU

24.4.2012.
14:44
VOYO logo

"Izvješće je za nas dobro, naročito zaključci, u kojima stoji da je Hrvatska na pravome putu", riječi su kojima je prvo izvješće Europske komisije o kontroli stanja nakon potpisivanja Pretpristupnog ugovora prokomentirao premijer Zoran Milanović. Pritom je istaknuo kako je Vlada izvješćem zadovoljna.

'To nije koruptivna praksa'

Osvrćući se na prigovore vezane uz imenovanja političara u nadzorne odbore, Milanović je kazao kako se Vlada ni pod kojim uvjetima neće odreći obaveze prema hrvatskim biračima da u određenim, rijetkim, okolnostima zadrži pravo da u nadzornim odborima kao vlasnik angažira političare. Pritom je naglasio kako to nema nikakve veze s europskim pravom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rečenica u izvješću da takva praksa izaziva zabrinutost bez detalja je nezgodna i za Europsku uniju, jer niz europskih država radi to isto. To nije koruptivna praksa, to je odgovorna i legitimna praksa vlasnika, koji to može, ali i ne mora učiniti. Mi to u pravilu nećemo raditi, ali se ne želimo odreći prava da u određenom trenutku interveniramo. Jedno su striktna pravila Europske unije, direktive i uredbe, jedno su porezne odredbe, ali sasvim drugo je način upravljanja državom, vlastitom imovinom, za to upravljanje mi odgovaramo vama i naša je odluka kada ćemo nadzorna prava delegirati na nekog trećeg ili četvrtog, a u kojem ćemo se trenutku time pozabaviti sami", kazao je premijer.

Na pomolu izmjene Zakona o sukobu interesa

Potvrdio je i kako će se uskoro mijenjati Zakon o sprječavanju sukoba interesa. "Radi se o poglavlju 23. Ne radi se o klasičnom acquis-u već o propisima koji su bivšoj Vladi naprosto bili nametani', kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je država i molim i vas i vjerujem da kucam na otvorena vrata da se tako ponašamo i sami prema sebi", poručio je premijer.

Josipović: Moramo razgovarati s našim prijateljima u EU

O izvješću je progovorio i predsjednik države koji je također istaknuo zadovoljstvo, no on je izrazio razumijevanje za prigovore kad je o imenovanjima političara riječ. Ipak, tvrdi, sve još treba razjasniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo pokušati razgovarati s našim prijateljima u Europskoj uniji, objasniti zašto se išlo na takvu soluciju i napraviti i u političkom smislu i smislu sukoba interesa mehanizme koji će uvjeriti prije svega hrvatsku javnost, a onda i Europsku uniju da nije riječ o pukom političkim potezu bez cilja, već da je riječ o racionalnom i opravdanom potezu", istaknuo je Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo