Ne zna se tko i kako prisluškuje naše mobitele

Predsjednik saborskog Odbora za kontrolu tajnih službi Ranko Ostojić rekao je da će se uskoro razjasniti pitanja vezana uz prisluškivanje.

15.2.2010.
23:18
VOYO logo

arti-201002040210006Ranko Ostojić reko je da je iz članka u novinama doznao za inicijativu da se registriraju i vlasnici prepaid kartica za mobitele, nakon čega je od ravnatelja Operativno-tehničkog centra Dinka Majića zatražio očitovanje o tome, piše Večernji list.

Konkretno je spomenuo pitanje tko kontrolira prisluškivanja što ih provodi policija, ali i tko kontrolira OTC, središnje državno tijelo iz kojeg se operativno provode prisluškivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posredno je ovo pitanje otvorio sam Majić kada je općinskim i županijskim sudovima poslao upute kako će raditi. Po Majićevoj uputi, kada policiji odobravaju prisluškivanja, sudovi se ne bi smjeli obraćati izravno telekomunikacijskim operaterima, već OTC-u koji bi dalje provodio sudski nalog. Majić je izazvao nevjericu među sucima jer se još nije dogodilo da im netko iz uprave objašnjava kako će tumačiti i primjenjivati zakon.

Ministar policije Tomislav Karamarko rekao je da je s prisluškivanjima sve u redu i da je posrijedi nesporazum u komunikaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201002030765006Ostojić upozorava da OTC njegovom odboru ne podnosi izvješća o svom radu, te da u zakonu stoji da Majić podnosi izvješća predsjedniku Sabora, dok ih predsjednik Sabora ih ne daje na raspravu. Tako se, smatra Ostojić, izigrava sustav kontrole prisluškivanja, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo