Jeste li se sjetili pomaknuti kazaljke?

Kao što je već ranije objavio Državni zavod za mjeriteljstvo, u noći sa subote na nedjelju pomiče se kazaljka na satu za jedan sat unaprijed.

24.3.2012.
10:13
VOYO logo

Kako je priopćio Državni zavod za mjeriteljstvo u 2012. godini ljetno računanje vremena počinje 25. ožujka u 2 sata po noći.

Zato ste u noći sa subote na nedjelju, u 2 sata, trebali pomaknuti kazaljke vaših satova na 3 sata. Zbog pomicanja sata iz HŽ-a su priopćili kako su organizirana posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na točno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje se i da će šest putničkih vlakova kasniti do jedan sat.

Podsjetimo, ova godina je prijestupna pa je i proljeće stiglo jedan dan ranije. Točnije, 20. ožujka u 6 sati i 14 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskog autokluba podsjećaju da prestaje i obveza vožnje automobilom s upaljenim svjetlima danju. Prema odredbi članka 1. Uredbe o računanju vremena (NN 5/12) ljetno računanje vremena u 2012. godini počinje u nedjelju, 25. ožujka u 02 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 02 h 00 min i 00 s računa kao 03 h 00 min i 00 s. Tada, 25. ožujka, prestaje i obveza vožnje automobilom s upaljenim svjetlima danju. No, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08), člankom 102. propisano je da na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka. Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa HAK dodatno podsjeća na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

Posebna dnevna svjetla, koja imaju samo neki novi automobili unatrag godine dana, koriste se isključivo po danu i u tom slučaju ne koristite standardna kratka (oborena svjetla). Međutim po noći dnevna svjetla valja gasiti i koristiti, kao i do sada, oborena (kratka) svjetla na svom vozilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo