'Ne zaboravite da je u Oluji ubijeno više od 600 civila'

Uoči donošenja presude Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, priopćenjem se oglasila i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

13.4.2011.
14:46
VOYO logo

Documenta je u priopćenju navela podatke HHO-a po kojima je za Oluje ubijeno više od 600 civila, spaljeno 22.000 kuća, a iz Hrvatske je izbjeglo 150.000 stanovnika, uglavnom srpske nacionalnosti. U priopćenju su pobrojani i neprocesuirani zločini nad civilima srpske nacionalnosti, pa se spominju zločini u Varivodama, Gruborima, selima u blizini Knina, Gračaca, Korenice...

"Navodeći ove primjere želimo podsjetiti javnost i relevantne Vladine institucije na činjenicu da su ti zločini počinjeni i da za njih nitko nije odgovarao, te time i na neizvršenu obvezu otkrivanja i procesuiranja počinitelja ratnog zločina nad civilima. Procesuiranje ratnih zločina mora se provoditi dosljedno, bez obzira tko je počinitelj, a tko je žrtva, jer zločin, ma čime bio potaknut, nema ni naciju ni vjeru, nego samo obilježje zla i stoga ničim ne može biti opravdan, kao što se ne može opravdati ni njegovo neprocesuiranje", navodi se u priopćenju poslanom iz Documente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo