'DIJETE PATI' / Ne staju reakcije na odluku Vrhovnog suda u slučaju Severina: Ugledni pisci zgroženi, krenula i peticija

Image
Foto: Marko Lukunic/Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Kada je jasno da se roditelji neće moći dogovoriti, važno je da institucije reagiraju stručno, promptno, hitno, u najboljem interesu djeteta', kaže pravobraniteljica za djecu

25.1.2024.
20:38
Marko Lukunic/Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

U parnici koja traje gotovo 12 godina, Severina Vučković i Milan Popović više neće dijeliti skrbništvo nad sinom. Odluka Vrhovnog suda kojom je poništena presuda splitskog Županijskog suda o zajedničkom skrbništvu nad sinom nastavlja izazivati niz reakcija.

Brojni komentari stižu pogotovo nakon izjave predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića da se Severina mogla obratiti i njemu za slučaj, ali i da se nju, prema izjavi koju je dao za portal Index, ne može smatrati malom i nemoćnom ženicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Prekršio etički kodeks? /

Ministar Malenica kritizirao Dobronića zbog izjava o Severini: 'Neprihvatljive su i neprimjerene'

Image
Prekršio etički kodeks? /

Ministar Malenica kritizirao Dobronića zbog izjava o Severini: 'Neprihvatljive su i neprimjerene'

Takve izjave čelnika sudbene vlasti o slučaju koji godinama čeka pravosudni epilog, a dijete pati i ministar pravosuđa nazvao je neprihvatljivima i neprimjerenima.

Krenulo i potpisivanje peticije

Tridesetak uglednih hrvatskih pisaca zgroženo je odlukom Vrhovnog suda. "Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu proceduralne greške", poručuju u pismu podrške Severini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenulo je i potpisivanje peticije kojom se, uz ostalo, traži da djeca prestanu biti žrtva sustava.

'Važno je da institucije reagiraju stručno i hitno'

O slučaju koji se na sudovima povlači gotovo desetljeće, evo što je kazala pravobraniteljica za djecu Helenca Prinat Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U situacijama kada je jasno da se roditelji neće moći dogovoriti, tu je važno da institucije reagiraju i da reagiraju stručno, promptno, hitno, u najboljem interesu djeteta. Što znači hitno? Hitno znači da se odluke koje za dijete predstavljaju, u takvim situacijama, neku sigurnost i red za dijete, da se donesu u najkraćem mogućem roku, ali i pri tome analizirajući i vodeći računa o svakom dokazu", istaknula je za RTL Danas.

POGLEDAJTE VIDEO: Obitelj Nike Franjića tražila je odštetu, a sud ih odbio. Preokret je stigao s Vrhovnog suda, a njegov brat ga nije doživio

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo