LIJEVI BLOK NAJAVIO / 'Nastavljamo borbu za GUP koji je u interesu građana, a ne Bandićevih kumova i Eagle Hills iz Dubaija!'

Izmjene zagrebačkog GUP-a ponovno nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja

15.11.2019.
12:50
VOYO logo

Usvajanje aktualnog prijedloga izmjena i dopuna GUP-a značilo bi nepovratnu štetu za Zagreb, niz mjeseci upozoravala su stručna udruženja i brojne udruge građanki i građana te dio gradske oporbe, među kojom je posebno glasan bio lijevi blok u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Stoga ne čudi kako je vijest da Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nije dalo zeleno svjetlo GUP-u koji gura gradonačelnik Milan Bandić dočekana s neskrivenim zadovoljstvom. 

Konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a Zagreba, kojima se, između ostalog, predviđa gradnja “zagrebačkog Manhattana”, garaža u centru grada i nacionalnog stadiona bez javnog natječaja ostao je bez blagoslova Ministarstva graditeljstva.

''Veliki je to udarac za Bandića i njegovo obećanje iz Memoranduma investitoru iz Dubaija da će riješiti prostornu dokumentaciju za 'Zagrebački Manhattan' u roku od osam mjeseci s mogućnosti produžetka od šest mjeseci. Stručna udruženja su ponavljala da ovakav ponovljeni prijedlog GUP-a treba ponovno odbiti, udruge građana su to izjavljivale i mi u Gradskoj skupštini smo to tvrdili'', komentirao je novo zaustavljanje GUP-a Tomislav Tomašević gradski zastupnik u zagrebačkoj Skupštini iz redova platforme Grad je NAŠ!.

Podsjeća da je promjena namjene Hipodroma u prijedlogu GUP-a iz srpnja bila protivna namjeni Hipodroma u postojećem Prostornom planu Zagreba koji je nadređen GUP-u pa je Ministarstvo u srpnju uskratilo suglasnost: ''I novi prijedlog GUP-a iz listopada kako bi se realizirao Bandićev dogovor s Eagle Hills ima promjenu namjene Hipodroma u odnosu na postojeći Prostorni plan Zagreba pa je jedina logična reakcija Ministarstva ako je odluka pravna, a ne politička da ponovno uskrati suglasnost''.

''Hvala građanskim inicijativama i svim građanima na 31.000 primjedbi na GUP u gluho doba ljeta koje su stvorile pritisak. U Skupštini nastavljamo borbu za prostorno planiranje i GUP koji je u interesu većine stanovnika Zagreba, a ne Bandićevih kumova i Eagle Hills iz Dubaija'', poručio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama zagrebačkog GUP-a, kojima bi se omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana, protive se i brojne udruge te urbanisti i arhitekti te većina vijeća gradskih četvrti. Zelena akcija, Pravo na grad i udruga građana Siget zatražili su i prije nešto više od tjedan dana od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja da uskrati suglasnost na izmjene GUP-a ustvrdivši da je javna rasprava o novom GUP-u "bila samo farsa".

Udruge su upozoravale kako je javna rasprava "nakaradno provedena" jer je od čak 31.000 pristiglih primjedbi prihvaćeno samo njih 17, koje su uputila gradska tijela ili službe, a nije prihvaćena nijedna primjedba građana, udruga, inicijativa i strukovnih organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb je u procesu donošenja GUP-a počinio niz propusta i pogrešaka zbog kojih stručno i zakonski utemeljena odluka može biti jedino njegovo odbacivanje, upozorile su. A osim toga GUP nema podršku ni Vijeća gradskih četvrti jer je od njih ukupno 17, čak 11 glasalo protiv, a samo četiri su ga prihvatila, pri čemu jedno samo uvjetno.

Strukovna udruženja arhitekata i urbanista od samog su početka također upozoravale na niz problema oko izmjena i dopuna GUP-a napominjući i da se u sjeni Zagrebačkog Manhattana krije još mnogo toga na što treba obratiti pažnju. Poput izgradnje novih podzemnih garaža i mogućnost izgradnje zgrada do 1.000 metara četvornih i u jedinim preostalim gradskim 'džepovima' zelenila s Medvednice: Tuškanca, Pantovčaka, Mullerovog brijega i Šalate, da spomenemo tek neke problematične točke. 

Zbog svega toga, Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu smatraju da postupak izmjena i dopuna GUP-a započet 2016. godine treba završiti, a zatim pristupiti izradi novog GUP-a grada Zagreba, koji će biti utemeljen na potpuno novim stručnim i znanstvenim podlogama te revidiranoj Strategiji razvoja Grada Zagreba, pri čemu je sudjelovanje stručne i zainteresirane javnosti od iznimne važnosti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo