Raspisati referendum pa donijeti odluku o štrajku

Vlada i sindikati državnih službi danas održavaju treću rundu pregovora oko izmjena Kolektivnog ugovora.

23.7.2012.
8:48
VOYO logo

Dio materijalnih prava koji uključuje božićnice i regrese riješio bi se aneksom ugovora, dok će u novom kolektivnom ugovoru, koji će vrijediti iduće četiri godine, biti redefinirane jubilarne nagrade, smanjene dnevnice te posebno regulirana naknada za prijevoz, ponudio je sindikatima Vladin pregovarač Neven Mimica.

"Sve ono što se odnosi na osnovnu plaću, znači osnovice, koeficijenti, postotni dodatak na staž. Ne predlažemo nikakvo smanjivanje, predlažemo odgovarajuće privremeno neisplaćivanje nekih jednokratnih dodataka", istaknuo je Mimica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati čekaju da se članstvo izjasni

Sindikati još ništa nisu prihvatili te poručuju: pričekajmo da se i članstvo izjasni. Ne isključuju ni mogućnost referenduma, kaže Boris Pleša iz Sindikata državnih službenika i namještenika.

"Kao dio procesa donošenja odluka apsolutno da. Svaki sindikat je autonoman u donošenju svoje odluke. Mi ne možemo nikoga prisiliti ili nerespektirati stav kolega iz drugog sindikata", poručuje Pleša. Kakav je stav sindikata, bit će jasnije danas obzirom da se u pregovorima moraju požuriti jer im Kolektivni ugovor traje do 31. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjetari za referendum

Čelnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec te Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić na današnjoj su konferenciji za novinare izvijestili kako će najvjerojatnije početkom rujna među svojim članovima provesti referendum o Vladinoj odluci o ukidanju dodatka prosvjetarima na plaću, a zbog čega će im prihodi biti smanjeni od 120 do 600 kuna.

O ishodu referenduma ovisit će onda i organiziranje štrajka prosvjetara na jesen. Vilim Ribić je najavio i kako će njegov sindikat, ako i kada nastupi primjena odluke o ukidanju naknada na plaću učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, tražiti odgodu i odreći se naknade od 2,3 posto što na plaći iz srpnja trebaju dobiti svi zaposleni u obrazovanju. Dodao je da detalje o takvom činu solidarnosti trebaju još definirati, na što je Mihalinec kazao da bi to bio zapravo najveći čin solidarnosti među sindikatima otkako je samostalne Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nijedna zemlja ništa slično nije napravila'

Ponovili su kako je odluka Vlade o ukidanje naknada na plaće od 3, 5, 7 i 9 posto učiteljima i nastavnicima odmazda, kazna, ucjena i osveta prosvjetarima te da nijedna zemlja ništa slično nije napravila obrazovnom sustavu koji jedini može pokrenuti zemlju.

"Po izračunima sindikata, ukidanjem tih naknada na godišnjoj se razini štedi 300 do 350 milijuna kuna, a do kraja ove godine tek 80 do 85 milijuna kuna. To i nije neka velika ušteda, a pogotovo nije blizu onih dvije milijarde kuna o čemu priča Vlada", kazao je Laktašić, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jovanović je licemjeran, Milanović nepristojan'

Odluke Vlade nisu ni pravedne ni smislene, a još više ih smeta, kako kaže, licemjerstvo ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića koji se općenito ispričava zbog te odluke, umjesto da se ispriča u svoje ime i podnese ostavku što je govorio da će učiniti ako se plaće u obrazovanju smanje.

Ribić smatra i da su izjave premijera Zorana Milanovića nepristojne kada kaže da bi Vlada te naknade isplatila da su sindikati popustili, što se, kako je kazao, moglo eventualno očekivati u komunizmu, ali ne i danas. Nekorektnim drži i premijerove izjave da su sindikati nesvjesni teških vremena, jer su sindikati toga itekako svjesni, a posebno prosvjetari kojima su plaće od 2009. do danas već pale za 16 posto, što zbog inflacije što zbog njihova odricanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo