Roditelji uznemireni /

Nasilni otac pronašao sina preko starog OIB-a i najavio da ide po njega: Centar za socijalnu skrb roditelje pozvao na oprez

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sva djeca posvojena prije 2015. godine morala su zadržati svoj originalni OIB ili JMBG

7.2.2018.
9:54
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Djelatnik nadležnog Centra za socijalnu skrb kontaktirao je par koji je prije desetak godina posvojio dijete, čijim je biološkim roditeljima oduzeta skrb zbog nasilja, kako bi ih pozvao na oprez jer je djetetov biološki otac uspio saznati adresu posvojiteljske obitelji te najavio kako će otići po svoje dijete, piše Jutarnji list.

Stručnjaci centra uspjeli su ga smiriti, no ne mogu garantirati da će se on držati dogovora te da u budućnosti neće pokucati posvojiteljima na vrata. Roditelji su krajnje uznemireni i prestrašeni te se boje incidenta, mogućeg nasilja i neizbježnih posljedica za dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biološki otac adresu posvojiteljske obitelji saznao je preko OIB-a djeteta, do kojeg je, očito nelegalnim putem, došao preko evidencije MUP-a.

Iako se sve više govori o važnosti zaštite osobnih podataka djece, čak tri tisuće posvojene djece ima stari OIB zbog čega doživljavaju neugodnosti u svakodnevici, a omogućeno je i teže kršenje njihove privatnosti upozoravaju iz udruge Adopta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obiteljskim zakonom iz 2015. uvedena je odredba po kojoj roditelji mogu promijeniti OIB djetetu nakon posvojenja, ali sva djeca posvojena prije 2015. godine morala su zadržati svoj originalni OIB ili JMBG koji im je dodijeljen po rođenju, odnosno tijekom boravka u biološkoj obitelji.

U Ministarstvu obitelji naglašavaju kako se pri uređenju novog Obiteljskog zakona rukovode prvenstveno zaštitom prava, dobrobiti i sigurnosti djeteta te će se “i dalje truditi oko pronalaska odgovarajućeg rješenja”, prenosi Jutarnji list.

Pročitajte više:

>>Nebrigom države ugroženo 3.000 posvojene djece: 'Najgori slučajevi su kad nasilni otac putem OIB-a nađe novu adresu djece'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo