najveće istraživanje srednjoškolaca / Naši mladi žele studirati, ali čak 61 posto misli da su za upis na faks potrebnije veze nego znanje!

Image
Foto: Vijesti.hr / Grgo Jelavic/PIXSELL

U jednom od najopsežnijih istraživanja na srednjoškolskoj populaciji ikad provedenih u Hrvatskoj sudjelovalo je 13.301 sudionik. Evo kako hrvatski srednjoškolci vide nastavak svog školovanja i budućnost u Hrvatskoj

4.6.2018.
11:21
Vijesti.hr / Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Danas su u dvorani Ministarstva znanja i obrazovanja predstavljani rezultati znanstveno-razvojnog istraživanja "Analiza stanja i potreba u srednjoškolskom odgoju i obrazovanju vezanih uz informiranje o visokoškolskim izborima i postupcima upisa na studijske programe preko Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilišta".

U jednom od najopsežnijih istraživanja na srednjoškolskoj populaciji ikad provedenih u Hrvatskoj sudjelovalo je 13.301 sudionik četverogodišnjih srednjoškolskih programa (strukovnih i gimnazijskih) iz 59 srednjih škola. Sudjelovali su učenici 1., 3. i završnih razreda srednjoškolskog obrazovanja. Riječ je o istraživanju Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Instituta za znanstvena istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati su pokazali da većina hrvatskih srednjoškolaca želi studirati. No najzanimljiviji podaci su da kao najpoželjnije mjesto za život i rad njih 39,4 posto odabire neku drugu zemlju EU, a 13,7 posto neku drugu zemlju izvan EU. Sveukupno, 53 posto hrvatske mladeži želi van. 

Među 20 posto najuspješnijih učenika, 52,3 posto njih svoju budućnost vidi za 20 godina izvan Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19,2 posto vide mjesto gdje idu u školu kao najpoželjnije mjesto za život i rad, a 27,7 posto neko drugo mjesto u Hrvatskoj, a svoju budućnost za 20 godina 52,5 posto mladih vidi - u Hrvatskoj. Njih 81,3 posto želi studirati, čak i oni s dvojkama, a većina misli da bez fakulteta ne može naći posao.

51 posto misli da se obrazovanje u Hrvatskoj cijeni, a 63 posto smatra da su učitelji nedovoljno cijenjeni. Za upis na fakultet 61 posto smatra da su umjesto znanja važnije osobne veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna dob za kad misle da će završiti školovanje je 23 godine i jedan mjesec. Za zasnivanje obitelji s 28 godina, a kakvu budućnost ih sljedećih 20 godina očekuje, 55 posto misli da će biti pozitivno. Dakle, gotovo polovica smatra da će budućnost u Hrvatskoj biti biti negativna ili vrlo negativna.

Rezultate je komentirao i Boris Jokić: "Ovo je važnije od pitanja demografije posrnulog gospodarskog koncerna. Ovo ukazuje na percepciju mladih. Ti glasovi za koje se često ne čuje ukazuju da većinu stvari treba radikalno promijeniti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo