NAŠI LJUDI BJEŽE IZ ZEMLJE PA UVOZIMO STRANCE: / 'Ja i sad mogu otići kod Švaba, ali dovoljno mi je i ovih 500 km što sam od kuće'

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Hrvoje Jelavić

Radna mjesta sve više popunjavaju radnici koje Hrvatska uvozi

27.3.2018.
7:01
PIXSELL / ilustracija, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

U sektoru graditeljstva i turizma kronično fali radne snage pa je Vlada značajno povećala kvote za strancima. U međuvremenu, ministar rada s kolegom iz Ukrajine dogovara povezivanje zavoda za zapošljavanje, javlja RTL.

Muriz Smajlović jedan je od stranih radnika koji je dobio dozvolu rada u Hrvatskoj. 'Meni je super, ja sam stigao u Njemačku, mogu i sad da odem, ali za malu razliku novaca meni se ne ide tamo. Za 200 eura da idem kod Švaba da radim, nebitno, dalje je još 500, 1000 kilometara, dovoljno mi je ovih 500 kilometara što sam od kuće', rekao je Smajlović, građevinski radnik iz BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik građevinskog obrta navodi kako oni koji sjede kod kuće - ne žele raditi.

'Za male novce nitko neće radit'

'Ne znam iz kojeg razloga jer misle da je to možda težak posao ili možda misle, zarade su, ono što se i plati, za male novce nitko neće radit, a mi ih jako dobro platimo, ljude koji rade kod nas', rekao je Zlatko Prosinečki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radna mjesta stoga sve više popunjavaju radnici koje Hrvatska uvozi. Tako će biti i ovog ljeta u ugostiteljski objektima diljem obale. Radne snage posebno nedostaje i u Dubrovniku, potvrdio je predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić.

'Bit će stranih radnika. Ja se nadam da će doći u što većem broju i da će nam u ovom trenutku kad je hrvatski turizam u velikom uzletu i mogućnosti da ostvari rekordne zarade da će nam pomoći u tome', rekaoje Vlašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem prošle godine Vlada je povećala kvote za strane radnike za ovu godinu. U sektoru graditeljstva bit će više od deset tisuća stranih radnika, dok će se zbog turizma uvesti 4600 stranaca. U metalnoj industriji radit će njih 1600, dok će ih u brodogradnji biti 1400.

Stiže ukrajinska radna snaga

Ministar rada Marko Pavić trenutno dogovara uvoz radne snage iz Ukrajine. Sa svojim ukrajinskim kolegom dogovara spajanje hrvatskog i ukrajinskog zavoda kako bi se povezali radnici s poslodavcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve ove dogovore koje trenutačno osiguravamo s nama bliskim zemljama su dugoročna situacija, povezivanja tih država, povezivanja tih tržišta rada i omogućavanja našim poslodavcima pristupu tom bazenu radne snage', izjavio je Pavić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo