Elektrifikacija kućanstava u ruralnim krajevima / Napokon u 21. stoljeću – struju dobili iz solarnih sustava zahvaljujući prvom takvom projektu u RH

Image
Foto: krnjak.hr

Pet obitelji u ruralnim dijelovima Karlovačke županije napokon može upaliti svjetlo u svojim kućama, uključiti hladnjak, perilicu rublja ili TV: dobili su struju – i to besplatnu, iz solarnih sustava, zahvaljujući projektu UNDP-a, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Karlovačke županije, prvom takvom u Hrvatskoj.

28.1.2016.
14:41
krnjak.hr
VOYO logo

"Elektrifikacija kućanstava u ruralnim krajevima Karlovačke županije korištenjem obnovljivih izvora energije" pokazala je u praksi da se za kućanstva udaljena od elektroenergetske mreže, u koju bi ulaganje bilo neisplativo, može osigurati električna energija, štoviše, da ju sami mogu proizvoditi. U projekt, zbog čije će uspješnosti još 60-ak domaćinstava u Hrvatskoj ove godine dobiti struju na isti način, uloženo je 302.863 kune: Fond je osigurao 78 posto sredstava, UNDP 9, a ostatak Karlovačka županija.

"Ovo financijski možda nije intenzivan projekt, ali je jako značajan jer su ljudi, koji su udaljeni od elektroenergetske mreže, dobili prvi put priliku modernom tehnologijom ostvariti minimalni civilni standard pa konačno imati struju u svojoj kući i jer smo sve to realizirali koristeći hrvatsku pamet i proizvođačku industriju", kazao je danas u Karlovcu direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

zup fond 2Najavio je nastavak projekta i u drugim, neelektrificiranim dijelovima zemlje, u kojima će ljudi tako dobiti osnovne uvjete za život, a onda i ostanak na tom području, ali i primjetio da bi se na ovakav ekološki način dobivanja električne energije trebao odlučiti i HEP.

Više pročitajte na KAportalu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo