danas u planu osijek, kopački rit i đakovo / Nakon Zagreba, Charles i Camilla danas u Slavoniji i Baranji

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Princ Charles će sa suprugom u utorak posjetiti Osijek, Kopački rit i Đakovo

15.3.2016.
7:16
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Svečanom večerom u čast princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla, na kojoj je britanski prijestolonasljednik u ponedjeljak čestitao Hrvatskoj na iznimnom napretku u posljednjih 20 godina, završen je prvi dan posjeta princa Charlesa i vojvotkinje Camille Hrvatskoj koji se u utorak nastavlja u istočnoj Slavoniji i Baranji.

Image
zdravicu završio na hrvatskom /

Princ Charles na svečanoj večeri u Uredu predsjednice čestitao Hrvatskoj na iznimnom napretku

Image
zdravicu završio na hrvatskom /

Princ Charles na svečanoj večeri u Uredu predsjednice čestitao Hrvatskoj na iznimnom napretku

"Hrvatska je iznimno iskoristila prilike koji joj je donio mir. Gospođo predsjednice, želim čestitati Hrvatskoj na njezinim postignućima i želim vam svima i dalje mir i napredak. Kao što želim i da odnosi između naše dvije zemlje jačaju u godinama koje su ispred nas. I siguran sam da hoće", rekao je princ Charles na večeri na Pantovčaku na kojoj se okupilo šezdesetak osoba iz javnog života Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Princ je zadnja dva puta posjetio Hrvatsku za vrijeme i neposredno nakon rata,1996.

Kolinda Grabar-Kitarović je rekla Charlesu da je donio "novi optimizam koji nam svima u Hrvatskoj treba", te da je pobudio pozitivne emocije kod hrvatske javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska i Velika Britanija danas dijele zajedničku budućnost, kao članice EU-a i NATO-a ali i kao stari prijatelji, naglasila je.

Charles i Camilla doputovali su u dvodneveni posjet Hrvatskoj. Bogat i sadržajan program počeli su razgovorom s predsjednicom Grabar-Kitarović, prošetali Gornjim gradom, susreli se s premijerom Tihomirom Oreškovićem i posjetili HNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njihovoj pratnji u Zagreb su doputovali njihovi osobni tajnici, te osoblje britanskog kraljevskog osiguranja. Britanski novinari koji prate kraljevsku obitelj već su ranije stigli u Zagreb, a zajedno s hrvatskim novinarima za praćenje posjeta akreditirano ih je više od 180. .

Princ Charles će sa suprugom u utorak posjetiti Osijek, Kopački rit i Đakovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Charles zainteresiran za mogućnosti hrvatskog gospodarstva

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

(Jurica Galoic/PIXSELL)

Budući da britanski prijestolonasljednik i njegova supruga nisu politički predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva tako ni teme razgovora na Pantovčaku nisu bila aktualna politička pitanja, već ona koja su u fokusu njihova interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Pantovčaka je priopćeno je da je britanski prijestolonasljednik Charles na sastanku s predsjednicom pokazao osobit interes za stanje i mogućnosti hrvatskog gospodarstva u okviru Europske unije, priopćeno je s Pantovčaka.

Predsjednica je upoznala princa od Walesa i vojvotkinju sa svim postignućima koje je Hrvatska ostvarila od njegova posljednjeg posjeta Hrvatskoj prije dvadeset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Princu Charlesu ovo je peti posjet Hrvatskoj, a u razgovoru se prisjetio prvog boravka prije gotovo četrdeset godina te svojih posjeta Dubrovniku, Splitu i Brijunima.

Osobit je interes pokazao za stanje i mogućnosti hrvatskog gospodarstva u okviru Europske unije, a osvrnuvši se na značaj ulaganja u mlade, istaknuo je vrlo uspješni britanski program Chevening stipendija kroz koji je iz Hrvatske stipendirano stotinjak uspješnih polaznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vožnja uspinjačom i šetnja Gornjim gradom 

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

(Igor Kralj/PIXSELL)

Princ Charles i vojvotkinja Camilla s Pantovčaka su se uputili na Gornji grad kamo u stigli šetnjom Tomićevom ulicom i vožnjom uspinjačom u kojoj su čuli ponešto o njezinoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U parku iznad uspinjače, puno je djece zainteresirano pratilo što se događa u njihovoj blizini, a kada su se pojavili princ i vojvotkinja iz parka se začuo pljesak i zvuk gajdi.

Toplo vrijeme izmamilo je tristotinjak ljudi na ulice Gornjeg grada, a priključili su im se i zaintersirani turisti koji su pratili šetnju prinčevskog para od Lotrščaka do Trga svetog Marka i Banskih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Par se potom u Banskim dvorima sastao s premijerom Oreškovićem i nejgovom suprugom Sanjom, a razgovarali su o promoviranju i nastavku građenja dobrih odnosa između građana Hrvatske i Britanije.

Orešković je princu i vojvotkinji pokazao fotografije koje prikazuju posljedice raketiranja Banskih dvora 7. listopada 1991. te dvije ilustrirane knjige (Catalogue of Peace and War i Lettere a nessuno) s fotografijama kulturnog bogatstva prije rata i ratnim svjedočanstvima te slikama kulturne baštine razorene tijekom rata u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HNK-u na Shakespearevoj obljetnici

Princ Charles i vojvotkinja Camilla su u Hrvatskom narodnom kazalištu sudjelovali na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea, pogledali prigodne nastupe i s kazališnog se baklona divili zagrebačkoj arhitekturi. 

Nakon što su ih dočekala djeca iz SOS sela Lekenik koja su vojvotkinji Camilli poklonila buket cvijeća i svilenu maramu, a princu kućicu koja je simbol SOS sela, par je osim presjeka repertoara nacionalne kazališne kuće pogledao kratku školsku predstavu u povodu godišnjice Shakespearove smrti i njegovog doprinosa svjetskoj drami i jeziku, kulturi, te ostalim segmentima društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Princ je dodijelio nagradu Gimnaziji Županja koja je pobijedila u natjecanju British Councila "Shakespeare u školama"  izvedbom scene iz Romea i Julije.  Nagradu je dobio i Actors Studio, zagrebačka škola za učenje engleskog kroz glumu, koji je izveo predstavu "Doing Shakespeare".

U presjeku reportoara HNK princ i vojvotkinja su poslušali ariju Figara iz Seviljskog brijača, scenu iz predstave Građanin plemić, ariju Don Bartola iz Figarovog pira, isječak iz pretpremijere Romea i Julije francuskog koreografa Patricea Barta te kolo iz Gotovčevog Ere s onoga svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Hrvatskog konzervatorskog zavoda Mario Braun im je s balkona HNK pokazao arhitekturu tog dijela Zagreba – Pravni fakultet, Muzičku akademiju te Meštrovićevo remekdjelo Zdenac života. 

Posjeta britanskog prinčevskog para HNK-u ne bi bilo bez dugogodišnje suradnje kazališta i British Councila, britanske organizacije na međunarodnu naobrazbu i kulturu koja kontinuirano djeluje u Zagrebu od 1946. i organizira programe o umjetnosti, obrazovanju, društvu i engleskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo