Samovolja u klaonicama /

Nakon što su zabranjena kolinja na farmama, istražujemo koliko košta usluga ovlaštenih klaonica

Jedno tele, nebrojeno komplikacija. Na farmama i gospodarstvima s velikim životinjama nije dopušteno klanje. Grlo mora u ovlaštenu klaonicu. I tu počinje priča

15.12.2016.
18:47
VOYO logo

Ulazak u Europsku uniju donio je nova pravila koja pristalicama domaće hrane bitno kompliciraju život. 

"Ja kupujem tele i što onda? Mi zovemo ovlaštenog veterinarskog inspektora koji vam izdaje putovnicu za to tele i ide se na registrirani objekt za klanje", kazao nam je vlasnik farme goveda i mliječnih krava u Potnjanima Branko Kolak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad kupac doveze svoje grlo do ovlaštene klaonice - primjerice u Bilogori, ako je tele mlađe od šest mjeseci, klanje će mu naplatiti 125 kuna. Ako je starije, usluga će koštati više od 300 kuna. I to nije sve! 

Klaonice uzimaju glavu s dijelom vrata, iznutrice, rep i kožu. Nazivaju to petom četvrti. Glava, crijeva i kosti se moraju zbrinuti kao otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok neki privatnici koriste status ovlaštenih klaonica i samovoljno odlučuju o pravilima, poznata mesna industrija u Slavoniji ima drukčija pravila.

"Mi subjektu fakturiramo uslugu klanja na osnovi cijene te pete četvrti, a subjekt nama fakturira vrijednost pete četvrti. I onda se to sve izravna", kazao je direktor proizvodnje u Mesnoj industriji Ravlić Andrija Čeh.

Dakle, ako se iznutrice žele zadržati, vlasnik teleta plaća uslugu klanja koliko koštaju iznutrice. Takva je praksa u cijeloj Europi.

Takva praksa svojim farmerima pod određenim uvjetima ipak dopušta klanje stoke na farmama. Hrvatski farmeri to godinama bezuspješno traže od resornog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobivamo direktno kupce na gospodarstva naša, s druge stranezapošljavala bi se dodatna radna snaga, a isto tako veterinarska inspekcija i veterinarske organizacije imale bi dodatni posao", dodaje Kolak.

"Za razliku od nekih drugih zemalja Europske unije koji imaju samo jednu ili dvije kalonice, mi imamo dovoljan broj klaonica. Relativno su i dobro raspoređene i nema nikakvog valjanog razloga, vodeći računa o zdravlju ljudi, da mi razmišljamo o dopuštanju takvih stvari", izjavio je Damir Agičić, pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarske poslove i sigurnost hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kupac bi na farmi izabrao grlo, platio bi ga po cijeni za kilogram mesa, imao bi kontrolu i ne bi imao dodatni trošak prijevoza u klaonicu. I što je najvažnije, znao bi što jede - jer ono što kupuje i nosi kući.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike