Sindrom zvan MIS-C / Nakon smrti dječaka od Covida: 'Teško je prepoznati o čemu je riječ, djeca su tad već negativna na test'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

"Radi se o autoimunoj reakciji samog organizma, najčešće nakon infekcije Covidom i to negdje između 10. i 14. dana od obolijevanja Covidom", smatra pedijatrica

25.1.2021.
8:25
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Tužna vijest jučer je u ranim jutarnjim satima pogodila cijelu Hrvatsku.  Od posljedica Covida 19 preminuo je dječak star samo deset godina, najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. 

U Kliniku za dječje bolesti desetogodšnjak iz Zagreba zaprimljen je u četvrtak, 21. siječnja u ranim poslijepodnevnim satima. Nekoliko dana imao je povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju i bol u trbuhu. Da nešto nije u redu roditelji su primijetili još prošle subote. Liječnici su odmah pomislili kako je riječ o Covidu.  No, test star manje od 72 sata pokazivao je da je dijete negativno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog sumnje na akutno zbivanje u trbuhu pacijent je prvotno zaprimljen na odjel dječje kirurgije. Pristupilo se odmah dijagnostičkoj i laboratorijskoj obradi no međutim laboratorijski nalazi ukazali su na promijenjene nalaze više organskih sustava. Dakle, i bubrega i jetre uz znakove sepse. Zbog tih okolnosti pacijent je premješten odmah u jedinicu intenzivnog liječenja", rekao je jučer za RTL ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.

Image
nezamisliva tuga /

Što je izazvalo smrt dječaka od samo 10 godina? 'Potreseni smo... Uz sve poduzete mjere, došlo je do neželjenog ishoda'

Image
nezamisliva tuga /

Što je izazvalo smrt dječaka od samo 10 godina? 'Potreseni smo... Uz sve poduzete mjere, došlo je do neželjenog ishoda'

Idućeg dana, nakon operativnog zahvata, prebačen je na liječenje u bolnicu Fran Mihaljević. No, jutros su od tamo stigle loše vijesti. Prema prvim informacijama dijete je preminulo od multisistemnog inflamatornog sindroma. Laički rečeno, to je sindrom koji se može javiti nakon virusnih bolesti, i do nekoliko tjedana kasnije. Zahvaća sve organe jako, ali jedan najjače. Kod preminulog djeteta to je bio trbuh. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, to je jedna od najtužnijih vijesti od početka globalne pandemije. Izražavam sućut obitelji. Od Klinike za dječje bolesti te Klinike za infektologiju zatražio sam očitovanje, dobio sam najveći dio dokumentacije, ali zbog Zakona o zaštiti prava pacijenata ne mogu zasad sve iznositi ", istaknuo je ministar Vili Beroš. Kaže da do tog sindroma dolazi zbog prekomjernog upalnog odgovora u organizmu koji zahvaća krvne žile i na taj način može zahvatiti i više organa, srce, pluća, bubrege, i nažalost nerijetko završava najtežim ishodom. Zaključio je kako propusta ni zakašnjena nije bilo.  

Sve ovisi o imunološkom odgovoru

Od sindroma MIS-C u splitskom KBC-u u posljednja dva mjeseca liječilo se šest ili sedam mališana. Na svu sreću svi oni su izliječeni i nitko od njih nije razvio težu kliničku sliku niti bio životno ugrožen. O čemu ovisi kakvu će kliničku sliku razviti neko od djece, rekla je za Slobodnu dalmaciju dr. Snježana Kapor Jeričević, splitska pedijatrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klinička slika ovisi o imunološkom odgovoru organizma na infekciju, odnosno koliko je čije tijelo otporno i koliko se može othrvati bolesti. Radi se o autoimunoj reakciji samog organizma, najčešće nakon infekcije Covidom i to negdje između 10. i 14. dana od obolijevanja Covidom. Bolest se može manifestirati osipom, konjunktivitisom, vrućicom, čije je trajanje od tri dana pa naviše, povišenim laboratorijskim parametrima (sedimentacija, CRP...), osipom usta šaka i stopala, šokom ili hipotenzijom (sniženi krvni tlak), zatajenjem srca ili upalom srčane ovojnice ili abnormalnostima koronalnih arterija, koje mogu dati sliku infarkta kod djece. Može se pojaviti proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu, odnosno problemi s funkcioniranjem probavnog trakta, kao i poremećaj zgrušavanja krvi", rekla je. 

Da bi se utvrdilo da je MIS-C uvjetovan infekcijom Covida, potreban je dokaz PCR testa, antigenskog testa ili serologije, ili, pak, podatak o kontaktu sa osobom zaraženom Covidom, koji je ostvaren u protekla dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo vrlo neugodno stanje liječi se antivirusnim lijekovima, kortikosteroidima, imunoglobulinima, po potrebi antibioticima, te se uvode ostale metode liječenja, ovisno o zahvaćenosti organa", rekla je dr. Snježana Kapor Jeričević za Slobodnu Dalmaciju.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo