novi problemi / Nakon potresa na Banovini, Hrvatska Kostajnica strahuje! Pokrenula se nova klizišta, ugroženo više kuća: 'Rekli su nam drž'te se'

Klizišta, s kojima se mještani tog kraja dugo bore, sve su opasnija, a obitelji koje ondje žive sve zabrinutije

24.1.2021.
22:00
VOYO logo

I danas se treslo na Banovini - nešto prije 17 sati zabilježen je umjeren potres od 3,5 po Richteru s epicentrom kod Petrinje, potvrdila je Seizmološka služba.

A sa svakim potresom, sve je teže na području sela Čukur. Klizišta, s kojima se mještani tog kraja dugo bore, sve su opasnija, a obitelji koje ondje žive sve zabrinutije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko kuća zbog njih je privremeno neupotrebljivo. Vlasti tvrde da opasnosti po život nema, te da će - kad sve sve smiri - pomoći sanirati štetu.

Miloš Džebro iz Čukura kod Hrvatske Kostajnice pokazuje štetu na kući, nastalu nakon potresa u Petrinji. Tvrdi iz dana u dan primjećuje promjene i boji se da će kuca jednog dana samo otklizati na susjedov teren. Dobio je žutu naljepnicu s preporukama da u sjevernom dijelu kuće ne boravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli su samo da se ovaj kompletan teren samo slegnuo, ja sam tu laik. Ove dvorišne zgrade izdržale su taj dio tereta, onih pukotina nema, ali su kompletno slegle se", govori Miloš Džebro.

Slično je i u dvjema susjednim kućama. Posjetili su ih geolozi, statičari geotehničari, postavili mehanizme za praćenje kretanja tla, ali više od toga im kažu, nisu rekli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Struka rekla čuvajte se, budite dobri, doći će netko drugi, ovo ono, evo što da vam ja kažem.Ali ne mogu ovaj reći da nisu bili", jasno će Nikola Džebro.

Nije riječ o klizištu, kaže nam gradonačelnik Hrvatske Kostajnice. Cijela se Banovina pomaknula desetke centimetra istočno tvrdi, i ovo je tek jedna od posljedica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Geolozi su došli 10.1. na teren, snimili stanje i utvrdili da se nešto dešava. nije alarmantno, ali da se dolazi do nekog pomicanja tla", kaže načelnik Stožera civilne zaštite Milko Prpić

Potres je otvorio rupe, ali i pitanja što i kako ubuduće graditi

Je li to klizište, puzište, pomaknuće ili slegnućetla u Čukuru je malo bitno. Zanima ih mogu li ostati na svojim ognjištima i sto im je činiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli su da se čuvamo,da se pazimo, da pratimo jel ima pucketanja i mi ponašamo se tako ali stanje je takvo kakvo jeste.  Rečeno je i da se to treba žurno sanirati i da će oni što prije da naprave elaborat", govori Miloš Džebro.

U međuvremenu tlo i dalje trese. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jel vas strah? Strah nas je kako nije."

Dok razgovaramo s mještanima, u nedjelju popodne u Čukur, selo s pedeset stanovnika stiže sef stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoci će se kad prestane tresti. Obećao je potpredsjednik vlade.

"Predstoji nam čekati smirivanje tla kako bi ljudi mogli sanirati štetu", kaže Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potres je otvorio rupe, ali i pitanja što i kako ubuduće graditi s terenom oko Kostajnice, poznatom po klizištima, u sto smo se i sami uvjerili prije dvije godine, kad je u desetak kilometara udaljenom Starom putu otklizalo 8 kuca.

"Potres je otvorio nove vidike, ili će nas biti ili neće...", poručuje Miloš Džebro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda će novi vidici stvoriti nove prilike, no dok to bude ovdje će se i dalje pribojavati svakog podrhtavanja, ali i obične kiše, koja ovih dana neprestano pada. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo