25. obljetnica / Nakon oštrih komentara HDZ-a: Milanović predlaže zajednički vijenac na obilježavanju 'Bljeska'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Inicijativa Ureda predsjednika uslijedila je nakon što je državni vrh već zajednički vijenac položio na obljetnicu Jasenovca

24.4.2020.
16:43
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović predlaže da na 25. obljetnici vojno-redarstvene akcije "Bljesak" u Okučanima državni vrh položi zajednički vijenac u spomen na poginule hrvatske branitelje.

Prijedlog upućen Vladi i Saboru

Prijedlog da predsjednik Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u Okučanima polože zajednički vijenac, s Pantovčaka je u petak upućen u Vladu i Sabor, doznaje Hina iz Ureda predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Pantovčaku smatraju da je važno na 25. obljetnicu akcije, kojom je od okupacije oslobođena zapadna Slavonija, pokazati zajedništvo i odgovornost državnog vrha te na dostojanstven način obilježiti taj važan datum.

Inicijativa Ureda predsjednika uslijedila je nakon što je državni vrh zajednički vijenac položio i prije dva dana, na obilježavanju 75. obljetnice proboja posljednjih logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović se u Jasenovcu osvrnuo i na HOS-ovu spomen ploču na kojoj je uklesana ustaški pozdrav "Za dom spremni", koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, poručivši kako ju treba maknuti i negdje baciti, jer to nema veze s Domovinskim ratom.

Ta je njegova izjava izazvala oštre reakcije braniteljskih udruga, ministara u Vladi i predsjednika Sabora Jandrokovića koji su je osudili i ocijenili neprimjerenom, nakon čega je Milanović na svom Facebook profilu poručio da tom svojom izjavom nije htio umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a, već prokazati one koji zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizirali zločinački karakter NDH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcijom "Bljesak", koja je počela 1. svibnja 1995. godine, Hrvatska vojska i specijalne snage MUP-a za 31 sat oslobodile su oko 500 kilometara četvornih okupiranog područja Hrvatske te uspostavile nadzor nad autocestom A3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo