NAKON NIZA SASTANAKA / Predsjednica otkrila što je glavni problem u Hrvatskoj

24.4.2015.
19:15
VOYO logo

"Obzirom na sve ovo što sam čula u razgovorima i što većina parlamentarnih stranaka ističe kao izazove, ja vidim prostor za dijalog, prostor za konsenzus, pa ako hoćete i za novi društveni ugovor kako bismo zajedničkim snagama Hrvatsku usmjerili u pravcu koji će nam jamčiti kvalitetniju budućnost", kazala je hrvatska predsjednica.

Najavila je da će razgovore nastaviti s institutima i drugim stručnim organizacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što obavi te razgovore te prikupi "određena stajališta i podatke" spremna je, ističe, podijeliti ih opet sa čelnicima parlamentarnih stranaka "u nadi kako bi to moglo pomoći daljnjem dijalogu u političkom prostoru te kvalitetnoj javnoj raspravi".

Nedostatak dijaloga predstavlja ozbiljnu barijeru u iznalaženju onog minimalnog konsenzusa

Predsjednica Grabar-Kitarović podsjetila je da se pozivu na razgovor nisu odazvali čelnici SDP-a i Hrvatskih laburista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi čelnici parlamenatrnih stranaka s kojima je razgovarala, dodala je, potvrdili su kako nedostatak dijaloga predstavlja ozbiljnu barijeru u iznalaženju onog minimalnog konsenzusa koji je hrvatskom društvu potreban kako bi krenulo naprijed.

Sedam točaka

Iznijela je točke i probleme koji su se u tim razgovorima iskristalizirali kao "važni društveni izazovi koji ili traže rješenja ili odgovore, ili barem postavljanje pravih pitanja", a hijerarhijski ih je predstavila u sedam točaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica države ističe, uz stalo, demografsku krizu, nedostatak dijaloga, opću društvenu krizu, nepostojanje jedinstvene temeljne gospodarske politike, slabost institucija i nisku razinu produktivnosti državne administracije, činjenicu da je ova godina izborna odnosno "godina praznog hoda" te neprilagođen obrazovni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo