NAPRAVILI ZAPISNIK / Nakon našeg članka o kostima u otpadu, na Medicinski fakultet stigla inspekcija

Image
Foto: K.D.Hrnjkaš/Danas.hr

S fakulteta kažu da su sve kosti sigurno spremljene prije radova. Dodaju i da ne mogu tvrditi je li fotografija snimljena negdje u blizini fakulteta. Pročelnik Anatomije prof. dr. sc Petajnek potvrđuje da je inspekcija bila i da nisu našli nikakve nepravilnosti. Detaljno je objasnio što se radi s kostima pokojnika

8.3.2023.
14:11
K.D.Hrnjkaš/Danas.hr
VOYO logo

Nakon što je Danas.hr objavio fotografiju, za koju student Medicinskog fakulteta tvrdi da prikazuje ljudsku bedrenu kost na kojoj se uči anatomija i da se takav otpad svakodnevno izbacuje iz zgrade fakulteta, na teren su izašli i sanitarni inspektori.

Utvrdili su da fotografija nije snimljena pred Zavodom za anatomiju i napravili zapisnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Student, čiji su podaci poznati redakciji, također je u svojoj priči za naš portal iznio da to nije jedino što je odbačeno s otpadom koji nastaje u renovaciji zgrade.

Image
kraj zgrade anatomije /

Student Medicinskog fakulteta na Šalati snimio šokantnu fotografiju: 'U otpadu je ljudska bedrena kost'

Image
kraj zgrade anatomije /

Student Medicinskog fakulteta na Šalati snimio šokantnu fotografiju: 'U otpadu je ljudska bedrena kost'

No, s fakulteta kažu da su sve kosti sigurno spremljene prije radova. Dodaju i da ne mogu tvrditi je li fotografija snimljena negdje u blizini fakulteta, te da ne mogu niti reći je li riječ o ljudskoj kosti ili modelu dok je ne uzmu u ruku. Također, dodaju da nije riječ o bedrenoj već potkoljeničnoj kosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, jučer smo pokucali na vrata Anatomije i zatekli pročelnika prof. dr. sc Zdravka Petanjeka koji nas je proveo oko zgrade, no u zajedničkom obilasku nismo pronašli nikakve kosti. Više puta je ponudio i da posjetimo prostorije u koje su kosti premještene te istaknuo da nema ništa protiv da nam detaljno razjasni kakva je procedura i što se s njima radi.

"Ja sam čak osobno na jednoj hrpi smeća vidio hrpu kostiju, odmah sam reagirao. Ali kad sam se približio i uzeo u ruke, shvatio sam da su to plastični modeli. Izdaleka sam mislio da su ljudske, ali nisu bile. Ali taj slučaj zabune bio prije mjesec dana, ne ovih dana", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni inspektorat također nam je za ovaj slučaj potvrdio kako po službenoj dužnosti obavljaju zajednički nadzor inspekcije Zaštite okoliša i Sanitarne inspekcije koja će u nadzoru, sukladno Pravilniku o gospodarenju medicinskim otpadom, kontrolirati skladišti li se patološki otpad sukladno propisima.

Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

"Sukladno posebnom propisu kojim se regulira prijevoz pokojnika, treba imati osiguran prijevoz patološkog otpada. Zaštita okoliša će još kontrolirati zbrinjavanje ostalog otpada. Inspekcijski nadzor u tijeku", naveli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom poslijepodneva prof. dr. sc Petajnek poslao nam je i pisani odgovor o cijelom slučaju koji prenosimo u cijelosti:

"Inspekcijskim nadzorom nisu uočene nikakve nepravilnosti te je naglašeno kako je pohrana preparata izvršena po najvišim standardima te da se funkcioniranje programa donacije odvija profesionalno uz poštivanje svih etičkih standarda. Također je utvrđeno da se zbrinjavanja anatomskog materijala odvija na odgovarajući način te da postoji sva prateća dokumentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjem kako je selidba iz prostora Zavoda za anatomiju koji se obnavljaju u prvoj fazi započela početkom siječnja, najprije sortiranjem i pohranom koštanih, a zatim mokrih preparata.

Preparati su prebačeni manjim dijelom u prostore Zavoda za anatomiju u kojima će se nastava odvijati do lipnja, a preostali preparati pohranjeni su u zaključana spremišta i zaključane prostore Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi prostori Zavoda detaljno su pregledani, uključujući i kancelarijske prostore u potkrovlju koji su bili uništeni u potresu, a kako se nebi dogodilo da bilo koji preparat preostane u prostorima u kojima će započeti radovi.

Nakon preseljenja preparata, započelo se sa selidbom osobnih stvari i namještaja, a radovi su započeli tek kada su prostori potpuno ispražnjeni te su prije toga nekoliko puta dodatno detaljno pregledani od strane više djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru s voditeljem selidbe, voditeljem gradilišta te radnika koji izvode radove u potkrovlju, potvrđeno mi je da na Zavodu za anatomiju nisu pronađeni nikakvi ljudski preparati nakon iseljenja djelatnika. Nitko od djelatnika u razdoblju od kada je započela selidba do danas, kao niti itko od studenata nije uočio niti jedan ljudski preparat izvan nastavnih prostora Zavoda.

Također napominjem, kako rušenje zidova traje već 2 tjedna te u tom razdoblju nije bilo više iseljavanja stvari iz Zavoda za anatomiju. Tijekom proteklog vikenda nije bilo radova u zgradi, u subotu se održavao tečaj te nitko od polaznika nije primijetio bilo kakve preparate oko zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevna i noćna portirska služba HIIM-a je u nedjelju obilazila oko zgrade više puta tijekom dana, večeri i kroz noć, te nisu uočene stvari koje su prikazane na fotografiji.

Više osoba je komentiralo kako fotografija djeluje namješteno, a nigdje nismo mogli uz zgradu pronaći obrise na pločniku i na zgradi koje odgovaraju obrisima sa slike. Za mene je posebno zabrinjavajuća činjenica da je netko s namjerom potpuno namjestio fotografiju (na kojoj se možda nalaze i modeli umjetnih kostiju) te iznio cijeli niz dodatnih neistinitih informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjem kako program donacije omogućava studentima učenje uz sekciju ljudskog tijela te da se odvija po najvišim mogućim etičkim standardima."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo