NE KREĆITE NA PUT BEZ VODE! / Nakon kratkotrajnog osvježenja vrućine idu prema svom vrhuncu. Civilna zaštita izdala upozorenje i peporuke

Image
Foto: Shutterstock

Na ovakvim vrućinama, važno je znati kako se zaštiti od vrućine i toplinskog vala

3.8.2022.
12:00
Shutterstock
VOYO logo

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas upozorenje na visoke temperature. Kako bi građane upozorili i pozvali na oprez Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo je upute i savjete. Ponajprije, vozačima se preporučuje da izbjegavaju vožnju u najtoplijem dijelu dana.

Ne krećite na put bez vode. Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Dehidracija predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje u danima kada su iznimno visoke temperature, a pojačano znojenje dovodi do gubitka vode koju je potrebno nadomjestiti, kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obucite prozračnu i svijetlu odjeću te laganu obuću. Djecu i životinje ne ostavljajte same na suncu i u vozilima. Rashladni uređaj namjestite na temperaturu 7°C nižu od vanjske.

Image
SUNCE NEMILO PRŽI /

U Hrvatsku stiže novi toplinski val, liječnici apeliraju na zdrav razum: 'Molim vas slušajte, pripazite se'

Image
SUNCE NEMILO PRŽI /

U Hrvatsku stiže novi toplinski val, liječnici apeliraju na zdrav razum: 'Molim vas slušajte, pripazite se'

Na ovakvim vrućinama, važno je znati kako se zaštiti od vrućine i toplinskog vala koji može imati posljedice na zdravlje. Toplinski udar može pogoršati postojeće zdravstveno stanje, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, naglašavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom  trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo