odluka na sjednici skupštine / Nakon 400 milijuna kuna u srpnju, Grad Zagreb zadužuje se za novih 326 milijuna kuna

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Problem za Tomaševića je i što financijski kosturi bivše vlasti ispadaju iz ormara non-stop

20.10.2021.
11:50
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Samo tri mjeseca nakon što je donesena odluka o kratkoročnom kreditu od 400 milijuna kuna kako bi se premostile "financijske dubioze" u proračunu, Grad Zagreb već ulazi u novo zaduženje od 326,5 milijuna kuna. 

Kako je navedeno u materijalima koji idu na sljedeću sjednicu Gradske skupštine 28. listopada, Grad Zagreb će se dugoročno zadužiti kod kluba banaka koji čine Zagrebačka banka, Erste&Steiermärkische bank, Privredna i OTP banka, uz godišnju kamatu od 1,9 posto. Novac sjeda do kraja ove godine, a otplata kreće nakon dvije godine počeka kroz pet godina u 10 jednakih polugodišnjih rata.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o sredstvima koja su planirana u proračunu za ovu godinu i to za za gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture. 

Sredstva bi, kako je navedeno u obrazloženju, trebala biti iskorištena na sljedeće kapitalne projekte i programe:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ustanove kulture u iznosu od 27.730.100,00 kuna
- Objekti predškolskih ustanova u iznosu od 16.941.300,00 kuna
- Školski objekti u iznosu od 97.637.550,00 kuna
- Zdravstveni objekti u iznosu od 21.081.000,00 kuna
- Sportski objekti u iznosu od 14.453.250,00 kuna
- Objekti socijalne skrbi u iznosu od 9.651.100,00 kuna
- Gradnja nerazvrstanih cesta u iznosu od 95.065.700,00
- Novosagrađeni odgojno-obrazovni objekti u iznosu od 43.940.000,00 kune

Nova vlast na čelu s Tomislavom Tomaševićem u srpnju je pak donijela odluku o kratkoročnom kreditu od 400 milijuna kuna koji je poslužio za trenutno rješavanje problema likvidnosti i očitog raskoraka između priljeva prihoda i obaveza koje su stigle na naplatu. Na potonje je, kako je obrazloženo, uvelike utjecao i potres, odnosno brojna oštećenja objekata javne namjene kojima je potrebna sanacija, no Tomašević tvrdi kako su dubioze nastale i zbog "makinacija" bivše vlasti Milana Bandića koja je u izbornoj godini svašta planirala na papiru - primjerice prihode od prodaje zemljišta Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina, ali to zapravo nije bilo ni blizu realizaciji.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financijski kosturi ispadaju 

„Nedostatak prihoda vezano za prodaju tri velika zemljišta, pokrit ćemo s nešto većim poreznim prihodima, novim prihodima iz Fonda solidarnosti, odgodom vraćanja pozajmice koju ju prošla vlast digla od države te kratkoročnim zaduženjem kojeg smo imali u srpnju. Time ćemo balansirati ovaj proračun“, objasnio je gradonačelnik Tomašević u rujnu.

Očito i dalje nedovoljno. Koliko će biti dovoljno ovih 400 milijuna kuna ostaje vidjeti. No, s obzirom na niske kamatne stope i dostupnost novca na tržištu, gradska vlast sklonija je tom rješenju nego poskupljivanju usluga. Bar za sada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, problem za Tomaševića je i što financijski kosturi bivše vlasti ispadaju iz ormara non-stop. Tako je i u utorak gradonačelnik otkrio kako je zaštitarska tvrtka Bilić-Erić danonoćno čuvala 85 praznih stanova i poslovnih prostora u gradskom vlasništvu kako netko ne bi u njih provalio. Ali, po astronomskoj cijeni. Samo za sedam mjeseci ove godine te su usluge porezni obveznici platili gotovo 27 milijuna kuna.

Image
konferencija u gradskoj upravi /

Tomašević otkrio: Privatni zaštitari čuvali su 85 gradskih stanova i prostora, cijena za 7 mjeseci - 26 milijuna kuna!

Image
konferencija u gradskoj upravi /

Tomašević otkrio: Privatni zaštitari čuvali su 85 gradskih stanova i prostora, cijena za 7 mjeseci - 26 milijuna kuna!

Prema prijedlogu izvršenja proračuna za prvu polovicu ove godine koji također ide na iduću sjednicu Gradske skupštine, prihodi Grada ostvareni su u iznosu od 6.138.731.997,55 kuna što je 43,74% od planiranog godišnjeg iznosa. Rashodi su izvršeni u iznosu od 6.052.339.435,19 kune, što je 43,12% planiranog godišnjeg iznosa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa



KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo