sniženje u agrokoru /

Najvrijedniji dragulji u Gazdinoj kruni: što se isplati kupiti i tko bi mogao kupiti?

Agrokorove perjanice za koje često mislimo da će lako opstati na tržištu i i skupo se prodati, nisu uvijek ono što mislimo

4.10.2017.
22:28
VOYO logo

Da bi se banke isplatile, mnoge tvrtke u vlasništu Agrokora će na prodaju.

"Mogu odlučiti da se dio kompanija prodaje na otvorenom tržištu kako bi se onda od kupovnine moglo zadovoljiti njihove kredite", rekao je u srpnju predsjednik Privremene Uprave Agrokora Ante Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije prodaje trebao bi se riješiti pravni segment kako bi se tvrtke makle od sustava jamstava, jer nitko neće kupiti nešto obećano kao kolateral. Nakon toga bi se dijelovi kompanije oglasili putem međunarodnih tendera.

"Osigurava se jednakopravnost kako domaćim potencijalnim kupcima, tako i međunarodnim potencijalnim kupcima, bilo da su iz iste branše ili financijski investitori, ali svi idu kroz taj jedan univerzalni put", objašnjava ekonomski analitičar Hrvoje Japundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprofitabilno i neperspektivno nije na cijeni. Zato bi najvrijednije tvrtke bile najinteresantnije.

Za Jamnicu je svojevremeno Coca Cola nudila 750 milijuna eura. Todoriću je to tada bilo malo, a nakon krize koncerna cijena je nešto pala, međutim, upravo je ova tvrtka koja drži 70 posto proizvodnje hrvatske flaširane vode i dalje najpoželjniji dio koncerna.

Tri su ključne točke za formiranje vrijednosti tvrtke pri prodaji: tržišni udio, prepoznatljivost i tehnologija. Prema tome najvrijedniji dragulji u Gazdinoj kruni su, osim Jamnice, Ledo, Zvijezda i Belje.

No, stanje na svjetskom tržištu ne ide na ruku svima s ove liste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sladoledarskoj industriji u zadnje dvije godine na razini cijeloga svijeta imamo trend smanjenja potrošnje vis-a-vis smanjenja šećera. Isto tako i u kontekstu uljarstva događaju se određene druge kupovine i akvizicije na razini Europe i svijeta", kaže ekonomski analitičar Hrvoje Japundžić.

Sve su glasnije priče o utjecaju domaćih igrača koji bi potencijalno mogli spasiti posrnulog diva, a hrvatsko blago ostaviti u domaćim rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi bio sigurno hrvatski interes da se sačuva, da to bude jedan ili više hrvatskih vlasnika. One imaju veliki investicijski potencijal kao što je Adris, ali tu su i Atlantic grupa, tu je Žito od gospodina Pipunića, tu je apsolutno i Podravka koja ima nevjerojatan izvoz", kaže bivši direktor Konzuma Dragan Munjiza.

Podravka je već pregovarala s Todorićem 2014. o kupovini Leda. Plan tada nije ostvaren, ali današnji predsjednik uprave Podravke ne gubi interes.

"Definitivno postoji kritična masa koja bi cijeli taj projekt izgurala na zadovoljenje svih nas ovdje u Hrvatskoj i kompletnog hrvatskog gospodarstva", otkriva Marin Pucar.

S druge strane, predsjednik Uprave Atlantic grupe odbija odgovarati na hipotetska pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam zainteresiran na način na koji me pitate jer me pitate jedno hipotetičko pitanje kao da ja vas pitam da li ste zainteresirani za stan od 250 kvadrata na Cvjetnom trgu. A vi me prvo pitate koja je cijena i u kojem je stanju. A ja vam kažem - ne znam", poručuje predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Tedeschi i ostali potencijalni kupci cijenu će početi kalkulirati sutra u 15 sati kada će Ante Ramljak konačno objaviti koliko je koja kompanija zadužena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike