PRIČA IZ VUKOVARA / Najveći problemi iseljavanje i nezaposlenost, a mladi se žale: 'Malo je mjesta za izlaske'

Grad heroj muku muči s nezaposlenošću i iseljavanjem, ali ima i pozitivnih priča

16.11.2018.
22:23
VOYO logo

Otkako je prije četiri godine otvorena u Vukovaru, u tvornici lijekova i kozmetike Yasenka posao je pronašlo 40-ak ljudi. 

"Ja sam jako zadovoljan ovdje, nakon završenog fakulteta u Zagrebu ne mogu reći da sam požalio niti jedan trenutak što sam se vratio", kazao je za RTL voditelj proizvodnje u tvornici Yasenka Nikola Zima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik tvornice u svojim tvrtkama zapošljava više od 700 ljudi diljem Hrvatske. Sirijac je podrijetlom, a Vukovarac u srcu. U grad se doselio nakon fakulteta. Pomagao je ratnoj bolnici, a onda je morao izbjeći. No, Vukovar nikada nije zaboravio, pa ondje planira otvoriti još dvije tvornice.

"Svi moji zaposlenici su moj kapital. Ja ih neizmjerno cijenim i oni to znaju. Svaka poslovna kritika nema veze s personality. Ja vas kritiziram da biste mogli zadržati da možete živjeti sretni iza mene i da ne morate ići nigdje tražiti posao", kazao je vlasnik tvornice Radwan Joukhadar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niske plaće

No, upravo zbog posla mnogi su Vukovarci proteklih godina ponovno napustili grad, u kojem je oko 1700 nezaposlenih. "Nije problem toliki ni pronaći posao problem je zapravo u niskim prosječnim plaćama u Vukovaru", kazala je Ivana Mujkić, zamjenica gradonačelnika Vukovara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vukovaru, koji broji oko 25 tisuća stanovnika, zaposleno je oko 10 tisuća ljudi. Tek 600 u jednom od simbola grada, tvornici Borovo. Kao i mnogima - nije im lako, iako im je prodaja popularnih zengi nakon što ih je obula predsjednica porasla za 100 posto. Velike nade stanovnici su polagali u Zakon o razvoju Vukovara, no Vlada ga još nije donijela.

"Sigurno da nam je potrebna jedna velika injekcija u smislu investitora", kaže Mujkić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budućnost možemo urediti

Ratne rane još uvijek nisu zacijelile, no i Hrvati i Srbi slažu se da je najveći problem - iseljavanje. "Ja smatram da institucije trebaju raditi svoj posao te da se trebaju pronaći svi ti koji su radili to što su radili s jedne i s druge strane, ali trebamo pustiti mlade ljude i nas koji smo ovdje da gledamo u budućnost, a ne da se stalno vraćamo u prošlost koju mi izmijeniti ne možemo, ali budućnost možemo urediti", rekao je Srđan Kolar, predsjednik SDSS-a Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok interkulturalnu školu nije upisao nitko, oko 900 studenata iz cijele Hrvatske studira na vukovarskom veleučilištu. "Ja bih volio ostati ovdje jer tu je ipak najbolje Slavonija naša", rekao je Franjo Šokčević, student fizioterapije iz Vukovara.

"Malo je mjesta za izlaske. Zadnji bus ide u 20,30 sati i nema se dalje", rekla je Lucija Laušić, studentica fizioterapije iz Omiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, na veleučilištu se nadaju da će mlade privući novootvorenim studentskim domom. "I da nakon završetka studija ostanu u Vukovaru gdje ce pronaći svoj prvi posao", kazao je Željko Sudarić, dekan Veleučilišta u Vukovaru.

Od kojega će živjeti, a ne preživljavati. Jer jedino radna mjesta grad na Dunavu mogu odvesti u bolju budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo