gradit će tvornicu parketa / Najveće poslijeratno ulaganje na istoku zemlje: Talijani u Vukovar ulažu 25 milijuna eura

U Vukovar stiže najmanje 25 milijuna eura, potvrđuje talijanski investitor koji je na kraju ondje odlučio graditi tvornicu parketa. Prva je to velika vijest nakon tužne obljetnice kada je Vukvarcima obećan bolji život

8.12.2016.
19:32
VOYO logo

Odluku o gradnji tvornice parketa i drvnog masiva Vukovarci su sa zebnjom iščekivali. Unatoč najavi talijanskog ulagača u jednom se trenutku pojavila informacija da bi mogli odustati ne dobiju li jamstva države da će im biti osigurani uvjeti rada. Sada su odlučili - za najveće poslijeratno ulaganje na istoku zemlje izabran je Vukovar.

Plan je ulagača u Gospodarskoj zoni Vukovara na pet hektara izgarditi više proizvodnih pogona u kojima će raditi 500 ljudi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tvornica bi osigurala do dva milijuna kvadrata višeslojnog parketa za zapadna tržišta. Red veličine investicije od 25 do 30 milijuna eura znači da će se godišnje osigurati od 44 do 50 milijuna eura prihoda", pojasnio je Viktor Horvatinović, član Uprave za financije tvrtke Florian Hrvatska.

Vukovar je izabran jer se nalazi u središtu najtraženije hrastove šume. Trupci će se dopremati iz obižnje Spačvanske šume. Bit će potrebno mnogo sirovine pa investitor očekuje da će mu država odobriti kvote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tu je prijetio problem jer hrasta nema dovoljno za sve. Iz Hrvatskih šuma pitaju zašto bi se omogućila kupovina tražene sirovine nekom novom kupcu, a ne već postojećima. 

"Ono što je još bitnije naglasiti je da ukoliko bi se takav ugovor i potpisao, tada bi Hrvatske šume nekome od postojećih kupaca morale umanjiti ugovor za tražene količine, iz razloga što se hrast sukladno Osnovi gospodarenja ne može sjeći u većim količinama od ovih koje se sijeku", kažu u Hrvatskim šumama. 

Unatoč kvotama pregovori s Gradom daleko su odmakli. Ulagačima se nudi povrat polovice uplaćenih doprinosa na plaće, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa. A uz luku na Dunavu kojom se proizvodi mogu brzo dopremati u zapadnu Europu, ponuda je više nego izvrsna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opstanak i grada Vukovara i Republike Hrvatske i naša budućnost je u otvaranju proizvodnih pogona i otvaranju radnih mjesta, naravno s plaćama koje će zadovoljiti hrvatske građane i omogućiti im normalan život u Republici Hrvatskoj", rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava

Upravo je ovo prva velika vijest nakon sjednice Vlade u Vukovaru kada je poručeno da dolaze sretnije godine za istok zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije to sve. Gotovo 100 milijuna eura ruski investitor ulaže u općinu Tisno, kod Šibenika. Više pogledajte u videu: 

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo