dobre vijesti / Najniže razina zaduženosti u zadnjem desetljeću: rast Ine ubrzan u drugom tromjesečju 2017.

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list

Iako su istraživanja i proizvodnja i dalje glavni nositelj rezultata, Rafinerija i marketing uključujući Trgovinu na malo bilježe najveće poboljšanje poslovanja

27.7.2017.
11:29
Boris Scitar/Vecernji list
VOYO logo

Snažan rast zabilježen tijekom prvog tromjesečja 2017. ubrzan je u drugom tromjesečju, EBITDA je u prvom polugodištu porasla za 168 posto, dosegnuvši 1.398 milijuna kuna, dok je neto dobit premašila 860 milijuna kuna, što je najbolji rezultat od prvog polugodišta 2011. godine. Iako su istraživanja i proizvodnja i dalje glavni nositelj rezultata, Rafinerija i marketing uključujući Trgovinu na malo bilježe najveće poboljšanje poslovanja.

Blagi pad proizvodnje djelatnosti istraživanja i proizvodnje nadoknađen je zahvaljujući povoljnijem vanjskom okruženju, što je rezultiralo porastom EBITDA od 26 posto u usporedbi s prvim polugodištem 2016. Djelatnost Rafinerija i marketinga uključujući Trgovinu iskoristila je razdoblje povoljnih marži koje su, uz više razine prerade i snažan malobrojni rezultat, rezultirali pozitivnom EBITDA od 183 milijuna kuna za prvo polugodište. Maloprodaja je zabilježila rekordan porast, kako u segmentima goriva, tako i u segmentu robe široke potrošnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapitalna ulaganja u prvom polugodištu 2017. iznosila su 520 miliijuna kuna te se očekuje intenzivna investicijska kampanja u drugoj polovici 2017. Neto dug smanjen je na 2.  025 milijuna kuna, uz odnos duga i kapitala na povijesno najnižoj razini od 15,3 posto.

Izjava predsjednika Uprave Ine, gospodina Zoltana Aldotta: "Prvo polugodište 2017. pokazalo je zavidan rast  Ininih rezultata u svim aktivnostima. Svi najvažniji pokazatelji poboljšani su pri čemu je EBITDA povećana sa 521 milijun kn u prvom polugodištu 2016. na 1.398 milijuna kn u prvom polugodištu 2017., dok je neto dobit bez jednokratnih stavki skočila na 609 milijuna kn u usporedbi s 23 miljiuna kuna u prvom polugodištu 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program povećanja učinkovitosti iz 2016. godine nastavio se pokazivati vidiljive rezultate u 2017. dok povoljno vanjsko okruženje dodatno olakšanje. Zajedno, navedeno je dovelo do najniže razine zaduženosti u zadnjem desetljeću i dalo Ini  sposobnost financiranja svih strateških projekata u nadolazećem razdoblju.

Rezultati istraživanja i proizvodnje i dalje koriste poboljšano vanjsko okruženje s umjrenim rastom cijena Brenta i plina, dok je prirodni pad uspored uspješnim projektima usmjerenim rast: EOR i ivše proizvodnja s novih bušotina Selec i Đeletovci Zapad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Značajno je spomenuti i stabilizirano poslovanje naših aktivnosti naftnih servisa, koje su najjače pogođeni prepolovljenim  cijenama Brenta u proteklih nekoliko godina. CROSCO je ostvario pozitivan EBITDA u prvom polugodištu 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo