Xi novi mao / Najmoćniji političar nakon Mao Zedonga: Kineski predsjednik promjenom ustava juriša na treći mandat

U dvosatnom govoru poručio je i da se Kina i Tajvan ponovno trebaju ujediniti

16.10.2022.
20:30
VOYO logo

Sto milijuna članova komunističke partije iz pet milijuna partijskih organizacija predstavlja 2300 odabranih. Najveći politički skup te zemlje održava u Velikoj dvorani naroda na zapadnoj strani Trga Tianamen pod strogim mjerama sigurnosti.

Nema velikih iznenađenja, sve je već određeno i pomno koreografirano za politički trijumf Xi Jinpinga. Komunističke partije Kine potvrdit će mu na kongresu treći mandat. Promjenama statuta i ustava, 69-godišnji lider otvorio si je put da bude doživotni vrhovni vođa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva je sata trajao pomno pripreman govor čiji će se smjernice i skrivena značenja mjesecima analizirati. No, kineski predsjednik nije okolišao. Kina i Tajvan moraju se ponovno ujediniti.

"Rješavanje tajvanskog pitanja je stvar Kineza, stvar koju moraju riješiti Kinezi. Nastavit ćemo težiti mirnom ponovnom ujedinjenju s najvećom iskrenošću i krajnjim naporom, ali nikada nećemo obećati da ćemo odustati od uporabe sile i zadržavamo mogućnost poduzimanja svih potrebnih mjera", rekao je Xi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov koncept - jedna zemlja - dva sustava izazvala je reakcije Tajvana. Odgovorili su: suverena smo i neovisna zemlja.

Za Kineze jedna od ključnih tema je strategija nultog Covida. Jer dok se svijet vratio u staro normalno, Xi ne odustaje: nastavit će se strogi lockdowni, masovna testiranja, dugotrajne karantene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Partijski delegati pak ne sumnjaju u smjer vođe.

Image
prijekor kine? /

Rusija gubi potporu Kine? 'Sastanak sa Xijem pokazao u kakvim se zastrašujućim problemima Putin nalazi'

Image
prijekor kine? /

Rusija gubi potporu Kine? 'Sastanak sa Xijem pokazao u kakvim se zastrašujućim problemima Putin nalazi'

"Naše uspjehe u borbi protiv pandemije dugujemo partijskom vodstvu", komentirala je delegatkinja Bao Linlin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je to, uz državnu kontrolu gospodarstva u ime općeg napretka, nagrizlo ekonomiju. Kina je pod njegovom vladavinom sporije rasla nego pod njegovim prethodnicima.

Riječ sigurnost u svom je govoru spomenuo čak 73 puta. Sigurna je njegova sada već autokratska pozicija, a na kraju petodnevnog kongresa čeka se izbor sedmorice članova stalnog komiteta politbiroa. Oni su elita elite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov je program jednostavan: on je na vrhu stranke, stranka je na vrhu Kine, a Kina na vrhu svijeta.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo