Uživo s 302. sinjske alke /

Najmlađi alkar kopljanik i debitant postao slavodobitnik, RTL je Alena i prije natjecanja pratio na pripremama

U Sinju se održala 302. sinjska alka, viteška igra u spomen na pobjedu nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715.

6.8.2017.
18:55
VOYO logo
Image

Slavodobitnik 302. Alke je Alen Poljak, od predsjednice dobio zlatni prsten s hrvatskim grbom

Image

Slavodobitnik 302. Alke je Alen Poljak, od predsjednice dobio zlatni prsten s hrvatskim grbom

Slavodobitnik 302. Sinjske alke s ukupno sedam punata je debitant Alen Poljak, koji je osvojio i Čoju.

U prvoj i drugoj utrci osvojio je po dva punta, a u trećoj je pogodio u sridu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koplje mu je alkarski vojvoda Ante Vučić privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, a čestitala mu je predsjednica i pokroviteljica Sinjske alke Kolinda Grabar-Kitarović, koja mu je darovala zlatni prsten s hrvatskim grbom i sabljom.

Momak slavodobitnika nagrađen je zlatnom plaketom Alke, te je od predsjednice dobio srebreni prsten s hrvatskim grbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alen Poljak je rođen 1989. godine u Glavicama kod Sinja. Potječe iz alkarske obitelji u kojoj mu je otac Ante bio slavodobitnik s tri pogođene trice. Alen je debitirao je u povorci 2013. godine, a ove je godine debitirao kao alkar. Jaše na svojoj kobili Kalcit. 

Najtrofejniji alkar u povijesti je Nikola Cerinić koji je slavodobitnik bio čak 12 puta, a na Alci je nastupao od 1867. do 1899. godine. Nakon njega Alku su u više navrata osvajali Nikola Jelinčić-Bećo i to osam puta, te po pet puta alkari Jozo Boko, Janko Kelava i Anđelko Vučković-Ako.

Najdugovječniji alkarski vojvoda bio je VickoGrabovac. Tu je dužnost obnašao 28 puta, a od živućih najdugovječnijih vojvoda tu su još i Mirko Norac, Ante Kotromanović, Ivan Ćikara i sadašnji vojvoda Ante Vučić.

Uživo s 302. sinjske alke: cjelodnevno veselje na sinjskim ulicama

Pogled na sinjsko polje - isto ono koje su prije 302. godine njegovi preci obranili od osmanskih osvajača. Nakon osvojene Čoje Alen Poljak spreman je za alku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Evo jučer sam imao dvije sride i pogodak u jedan kao debitant i najmlađi kopljanik u alkarskoj povorci, ima sam tu čast i sreću da postanem pobjedik Čoje.”, rekao je Poljak.

Trema je prisutna, ali na trkalištu se, kaže, sve zaboravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na stazi je najvažnije da budeš miran, konj da bude spreman, ti i konj da budete jedno tilo i uspjeh dolazi s voljon i srećom i Gospinom pomoći uspjeh dolazi.”, dodaje Poljak.

A za odijevanje je potrebna pomoć supruge.

“To je prije radila njegova majka, sad sam ja, prvi put je bitno da je uspješno prošlo. Dobro izgleda.”, kaže Moira Poljak, supruga alkara Alena Poljaka.

Oko sokolovo i čvrstu desnicu naslijedio je od oca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ponosan sam šta se tradicija nastavlja i što me Alen zamijenio i jučer pobjedio Čoju.”, kaže Ante Poljak, bivši alkar, Alenov otac.

Cijelo jutro slavlje u svakoj alkarskoj kući. Oni najmlađi, pokušavaju pokazati da tradicija stara 302 godine neće pasti u zaborav i da svaki od alkara ima svoga nasljednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ponosni smo i ja sam davne ‘89. bivšem alajčaušu Ivanu Zorici čuvao konja, a danas sam ja alajčauš, to je ta tradicija koja se nastavlja, od malih nogu trčat Alku, jahat i pomalo uđu u veliku Alku.”, kaže alajčauš Ivica Filipović Grčić.

Najprije gradska glazba, a potom i alkari - svi se tradicionalno okupljaju kod alajšauša, odakle u povorci sinjskim ulicama kreću prema Alkarskim dvorima. Alka je mamac za posjetitelje, a na sinjskim ulicama veselje traje cijeli dan.

“Sinjsku alku smo ugostili u Vukovaru i velika je želja bila da se vratimo i vidimo kako je to kod vas.”, rekla je Božena Lazić iz Konjogojske udruge Potkova Vukovar.

Alkari treniraju cijelu godinu, a na dan alke svatko ima svoje tajne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nema tu neke posebne pripreme, svatko ima neke svoje rituale. U miru popit kavu, okupat konja, ručat s prijateljima, dobit blagoslov od supruge i idemo na trkalište.”, kaže alkar kopljanik Petar Tomašević.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo