Poharani dijelovi Hrvatske / Najjača oluja ove godine prošla sinoć Istrom i sjeverom zemlje: jako nevrijeme i u ostatku Europe

Hrvatskom je protutnjalo još jedno nevrijeme. Udari vjetra dosezali su i 144 km/h. Najviše kiše palo je u Senju, kiša i jak vjetar probleme stvaraju i u ostatku Europe, a u Srbiji su odnijeli i prvu žrtvu.

29.6.2017.
19:05
VOYO logo

Hrvatskom je protutnjalo još jedno nevrijeme. Udari vjetra dosezali su i 144 kilometra na sat. Najviše kiše palo je u Senju, gotovo 62 litre po četvornom metru, od toga gotovo 40 litara u samo pola sata. Kiša i jak vjetar probleme stvaraju i u ostatku Europe, a u Srbiji su odnijeli i prvu žrtvu.

Jak orkanski vjetar s udarima od 112 kilometara na sat u Zagrebu je rušio stabla i strujne vodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci su obavili više od 70 intervencija, oštećeno je nekoliko automobila, ali nema stradalih.

Jak vjetar i tuča veličine oraha probleme su pravili u Sisku i Velikoj Gorici. Uništeni su vrtovi, plastenici i krov na nogometnom igralištu. U Popovači je stradao limeni krov ambulante, a šteta se zbrajala i oko Neuropsihijatrijske bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasno sinoć nevrijeme se proširilo i na veći dio Jadrana. Centar grada Cresa potpuno je potopljen, pod vodom se našla i riva u Starom Gradu na Hvaru. Oluja praćena pijavicama zahvatila je i Istru, u Umagu je nakon udara munje raznesen i dimnjak.

U sjevernoj Italiji, kiša i olujni vjetar probleme stvaraju još od vikenda. U nekim gradovima proglašeno je čak i izvanredno stanje. U regijima Pijemonto i Lombardija poplavljene su kuće i garaže, a zatvorene prometnice.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotinjak intervencija imale su i hitne službe u Poljskoj. Vjetar je rušio stabla, a došlo je i do prekida opskrbe električnom energijom.

“Bilo je više od 30 cm vode. Već 30 godina koliko živim ovdje nisam vidio ovakve poplave”, rekao je jedan Poljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bojala sam se izići van, kada sam izašla vidjela sam da stablo pada na moju kuću, cijeli krov se urušio”, kaže Poljakinja.

Olujno nevrijeme stiglo je i do Litve. Voda je preplavila prometnice i zarobila ljude u automobilima. Sedam tisuća Litvanaca do jutra je bilo bez struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislio sam da ću se uspjeti probiti naprijed, ali kiša je bila jaka i voda je počela brzo nadirati. Što se može moramo biti spremni za sve”, kazao je stanovnike Litve.

Nevrijeme je danas stiglo i na sjever Srbije. U padu stabla na automobil u Novom Sadu žena je smrtno stradala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo