nafta u fokusu /

Naftni biznis Morgan Stanleya: Savjetnici Vlade zaslužni za prvi posao Amerikanaca koji žele udio u INA-i

S američkom službenom ponudu za INA-u geostrateška energetska bitka SAD-a i Rusije za prevlast u regiji postaje sve žešća

23.6.2018.
18:46
VOYO logo

U pismu Plenkoviću šef Casteltona nudi konkretnu financijsku podršku za model otkupa dionica od mađara. Amerikanci bi po toj kombinaciji vjerojatno otkupili mađarski udio i preuzeli dio Vladinih dionica te tako postali većinski vlasnici INA-e.

"To je vrlo dobar znak za Hrvatsku i Amerikanci se zapravo tu moraju obratiti MOL-u jer oni od njih kupuju dionice, a ne od hrvatske države. Ako se hrvatska država s tim složi i Mađari se slože i oni se svi slože oko cijene onda bi sve to moglo dobro završiti", kazao je naftni stručnjak Davor Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što premijer sigurno jedva čeka jer nikad realizirani otkup INA-e politički mu visi nad glavom Castelton je financijski snažna globalna tvrtka sa sjedištem u Stamfordu u američkoj državi Connecticut. Bave se uglavnom trgovinom naftom s devet tankera no posjeduju i polja prirodnog plina, elektrane i naftna polja.

Da bi ovaj byout profunkcionirao na njega moraju pristai Mađari i MOL koji drži najveći dio dionica u INa-i. Kada smo nedavno bili u Budimpešti i razgovarali s novim šefom INA-e, on je rekao da ne može dati nikakav odgovor o otkupu jer na stol još uvijek nije dobio ponudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ova situacija mogla bi pojačati i regionalni diplomatski rat između Rusije i SAD-a. Američki veleposlanik nedavno je rekao da Rusi nisu dobar partner za INU dok su oni najavili da bi preko Rosnefta htjeli otkupiti dionice MOL-a. Oporba pak tvrdi da građani nemaju pojma što se događa s INA-om.

"Mi uopće nemamo energetsku strategiju i mi ne znamo gdje Hrvatska želi biti za 5, 10 ili 15 godina", kazao je Božo Petrov, predsjednik Mosta.

Vlada je RTL-u danas potvrdila kako je Plenković dobio ponudu no uz podsjećanje da će model tzv. byOuta od mađara predložiti stručni savjetnici izabrani na natječaju. Vlada je za savjetnike odabrala grupaciju koju čine Morgan Stenly, Intensa San Paolo i PBZ. Zanimljivo je da tvrtka koja je Vladi poslala ponudu za INA-u svoj prvi veliki posao 2015. je odradila otkupljujući naftni biznis od Morgan Stanleya. Naftni biznis od Margan Stanleya Castelton je otkupio za milijardu dolara

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo