NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA, KOLINDA PORUČILA: / 'Nasilje je jezik slabića'

Image
22.9.2017.
8:22
VOYO logo

Predsjednica udruge koja već šest godina pruža pomoć i podršku svim vrstama nasilja, Livija Plančić, u razgovoru za Hinu priznaje da im se u najvećem broju slučajeva obraćaju žene - žrtve obiteljskog nasilja kojima je očito lakše prije nego slučaj prijave institucijama doći u neformalno okružju gdje mogu prijateljski popričati i dobiti smjernice što i kako dalje.

Udruga je licencirana kao pružatelj primarne pomoći pa zaposlenici zainteresiranima daju pravne savjete, informacije što ih sve čeka u postupku koji pokrenu, pišu podneske pred javno-pravnim tijelima, daju psihološku podršku, a imaju odličnu suradnju s policijom i Odjelom za podršku žrtvama Županijskog suda u Splitu. Do sada nisu imali nikakvih neugodnosti sa svojim korisnicima, a žene žrtve nasilja u njima vide slamku spasa, pogotovo one koje su bez posla, nisu ekonomski stabilne i nemaju novca za odvjetnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Institucije još uvijek nemaju dovoljno povjerenja u nevladin sektor"

"Postoje ljudi koji nam dođu jer im je potrebna konkretna informacija i savjet, kojima treba nešto napisati i zadovoljni su s tim. No, postoje i osobe koje nam se obrate nakon dugogodišnje traumatizacije s vizijom da bi nešto trebalo napraviti, ali se ne usuđuju krenuti s promjenama u životu. Tada im treba podrška u smislu pripreme, pravnog savjetovanja i praćenja kroz sve faze postupka. Obraćaju nam se žene i muškarci, no potonji u puno manjem broju", kaže Plančić.

Iako ističe da dosta projekata provode s državnim tijelima pa su tako, između ostalih, organizirali i edukacije za policajce kako bi se tijekom postupka žrtva što manje traumatizirala Plančić upozorava da institucije još uvijek nemaju dovoljno povjerenja u nevladin sektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato dosta svog vremena i energije ulažemo na umrežavanje i gradnju suradnje između civilnog sektora i državnih institucija", poručuje Plančić.

Otkriva i da su s Ministarstvom pravosuđa potpisali Ugovor o pružanju usluga psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji izvan zdravstvenih ustanova za 2017. te se psihosocijalni tretman uspješno provodi, a misle i na stanovništvo u ruralnim i otočnim krajevima jer je njihov mobilni tim djelovao na području Sinja i Brača, a to će nastaviti provoditi kroz 2018. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija stavlja naglasak na prevenciju

U policiji kažu da provode niz preventivnih radnji kako bi smanjili broj događaja obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama.

To su, primjerice informiranje građana i podizanje svijesti o važnosti prevencije nasilja, provođenjem i sudjelovanjem u tematskim prezentacijama, organiziranjem javnih prezentacija, info pulteva te postavljanjem informativnih materijala u policijske prostorije, posebno one koje su dostupne većem broju građana kao što su šalter sale upravnih poslova, ispred dežurstava policijskih postaja i na drugim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su danas u Solinu organizirali javnu prezentaciju u kojoj će biti dostupni građanima na info pultu ispred poslovnice Hrvatske pošte u Ulici kralja Zvonimira. Policija će građane informirati o važnosti prevencije nasilja nad ženama, aktivnostima koje se poduzimaju u cilju prevencije takve vrste nasilja, kao i postupanju policije u slučaju dojave o nasilju, a sve kako bi u slučaju saznanja za takve događaje građani mogli pravilno i pravovremeno reagirati.

Predsjednica: 'Nasilje je jezik slabića'

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je u petak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena - sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

"Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu", upozorava predsjednica u svojoj poruci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odgoj za nenasilja mora biti kontinuiran'

Naglašava da je borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna prije svega za normalan život naših obitelji i za normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

"Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva", poručuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

"Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa", stoji u poruci hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo