RAT BROJKAMA /

'Plenković je policijskim gliserom išao na Hvar, Brač i posjećivao rodbinu, a evo što rade drugi ministri'

Image
Foto: Ivana Ivanovic/Pixsell

Nastavlja se politički triler na zračnoj liniji Pantovčak - Banski dvori, koji je započeo kritikama na račun predsjednika Milanovića zbog korištenja vojnog helikoptera

3.9.2024.
7:55
Ivana Ivanovic/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković putovao je više desetaka puta tijekom svojih premijerskih mandata na Hvar i Brač policijskim gliserom, točnije policijskim ophodnim plovilom koje se koristi za nadzor mora i granice, navodi Nacional pozivajući se na visoki policijski izvor potaknut "manipulacijama ministra obrane Ivana Anušića" oko broja letova predsjednika Zorana Milanovića vojnim helikopterima.

Nacionalov izvor smatra da se može tvrditi da je Plenković taj koji neprimjereno koristi državne resurse, navodeći da je on posjećivao Hvar i Brač samo manjim dijelom zbog stvarnih službenih razloga, a uglavnom da bi posjetio članove obitelji i rodbinu koji ondje stanuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obavještavamo vas da se službena policijska plovila, kao materijalno-tehnička sredstva u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova, koriste za provođenje policijskih poslova osiguranja i zaštite domaćih i stranih štićenih osoba (što uključuje i njihov prijevoz) ako je to potrebno sukladno programu i aktivnostima u kojima štićene osobe sudjeluju na obali ili otocima", stoji u službenom odgovoru MUP-a na pitanje koliko je premijer u ovom i prethodnom mandatu koristio službeni policijski gliser ili druga plovila te koliko je utrošeno sredstava i resursa.

List piše i da je policija ministru financija Marku Primorcu dala svoj novi VW Touareg, a da je DP-ov ministar gospodarstva Ante Šušnjar mimo policije kupio bljeskalice za službeno vozilo koje koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak je to političkog trilera na zračnoj liniji Pantovčak - Banski dvori, koji je započeo kritikama na račun predsjednika Milanovića zbog korištenja vojnog helikoptera.

Image
IZNENAĐUJE VAS? /

Oko helikoptera se vodi hajka, a koliko se letjelo Vladinim zrakoplovom? Doznali smo tko ga je koristio najviše

Image
IZNENAĐUJE VAS? /

Oko helikoptera se vodi hajka, a koliko se letjelo Vladinim zrakoplovom? Doznali smo tko ga je koristio najviše

Rat brojkama

Iz MORH-a su objavili da je u pet godina Milanović helikopterom HRZ-a letio 348 puta, dodajući da je letova bilo i više, no da su ovo podaci prikupljeni po hitnoj proceduri, a troškove su procijenili na milijun eura.

Predsjednikov je ured to brzo demantirao objavivši drastično manje brojke. "Vrhovni zapovjednik OSRH-a koristio je helikoptere HRZ-a ukupno 74 puta, a brodove HRM-a osam puta. Ukupan trošak pogonskog goriva iznosio je 127.000 eura za HRZ i 22.800 eura za HRM", kazali su s Pantovčaka.

Ubrzo je stigla reakcija iz MORH-a koji optužuje Milanovića da obmanjuje javnost i iznosi "neistinite tvrdnje" o korištenju vojnih helikoptera. Kažu da javnost ima pravo znati kako se troši novac poreznih obveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako su prethodno deklasificirane zapovijedi o izvršenom korištenju vojnih helikoptera, Milanović je neistinito interpretirao izvješće načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnika Tihomira Kundida. Jedina je istina da su vojni helikopteri po Milanovićevu zahtjevu u njegovu mandatu ostvarili 348 letova, odnosno 241 sat leta. Od toga Black Hawk 90 letova/63 sata i 35 minuta leta, helikopter Mi-8 MTV 120 letova/80 sati i 20 minuta leta, a Mi-171 Sh 138 letova/97 sati i 30 minuta leta. Sve to stajalo je građane Hrvatske najmanje milijun eura", stoji u priopćenju MORH-a koje su objavili u ponedjeljak.

Ministar obrane Anušić ranije se složio s premijerom Plenkovićem u ocjeni da Milanović previše koristi resurse Oružanih snaga za svoj prijevoz, dodajući da nisu "nabavljali Black Hawkove kako bi služili kao taksi za bilo koga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Koliko je zapravo letio vojnim helikopterima? Milanović tvrdi jedno, MORH drugo

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo