istražuju poslovanje /

Načelnik s općinskog računa uzeo 91.000 kuna: tvrdi da je to samo pogreška u vođenju knjiga, a i božićnicu su isplatili pogreškom

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

'Nije vođena knjiga blagajne, nema uplatnica i tu je nastala praznina koja nije pokrila gotovinsku isplatu. Riječ je o knjigovodstvenoj greški', pravda se načelnik

21.9.2017.
12:30
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Malena slavonska općina Donji Andrijevci, s četiri naselja i oko 3700 stanovnika, jedna je od tek dvije jedinice lokalne samouprave koja je uz Škabrnju za 2016. dobila nepovoljno mišljenje Državne revizije, pa sada njeno poslovanje istražuje Državno odvjetništvo, prenosi Jutarnji list.

Lokalni dužnosnici u toj općini radili su sve krivo, a opravdanja za to dao je voditelj općine, HDZ-ov načelnik Tomislav Marijanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2016. je u više navrata sa žiro-računa karticom podignuto preko 91.000 kuna, a od toga za 63.000 kuna ne postoji nikakav trag na što je novac potrošen, ni tko ga je potrošio, a za 28.300 kuna gotovinskih troškova za akontaciju za službeni put, gorivo i pomoć obiteljima, isplatnice uopće nisu numerirane.

"Nije vođena knjiga blagajne, nema uplatnica i tu je nastala praznina koja nije pokrila gotovinsku isplatu. Riječ je o knjigovodstvenoj greški. Novac je utrošen za putne naloge i za jednokratne pomoći obiteljima, najviše za podmirenje troškova stanovanja i režija. Isplatnice postoje, ali nisu numerirane i provedene kroz blagajničku knjigu", pravda se načelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako zaposlenici žive u Donjim Andrijevcima, svaki im je mjesec isplaćivana i naknada za prijevoz u iznosu od 250 kuna, a načelnik pojašnjava kako se zapravo radi o "cipelarini koja postoji u svim državnim i javnim ustanovama". Zanimljivo je istknuti i da si je načelnik, kako on kaže, greškom isplatio božićnicu od 1250 kuna.

A pogrešaka je bilo još pa su tako zaposlenici općinske uprave primali naknade za rad povjerenstava, iako su taj posao obavljali za vrijeme radnog vremena, što im ulazi u opis posla. Zaposlenicima koji su članovi predstavničkog tijela tako je u 2016. isplaćeno preko 39.000 kuna.

Komunalne djelatnosti su im pak obavljale pravne osobe bez javnog natječaja, pa su tako lani jednoj tvrtki dali 330.000 kuna za čišćenje snijega, odvodnih kanala i održavanje cesta. Načelnik tvrdi da je riječ o tri vrste posla pa je, kada se taj iznos podijeli na tri, “riječ o bagatelnoj nabavi za koju nije potreban natječaj”.

Bez natječaja prošle je godine utrošeno 453.443 kune na različite radove, od toga je više od 370.000 kuna plaćeno za urbano vježbalište i to predujmom, što nisu smjeli napraviti, a za rashode za reprezentaciju od gotovo 70.000 kuna uopće nema podataka tko je to i na što potrošio, a ne postoje ni računi za materijal i za gradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općina ne vodi knjigu ulaznih i izlaznih računa, evidenciju korištenja službenih vozila, knjige za imovinu, potraživanja ni obveze, a nema ni bilješki uz financijske izvještaje. Čak se i kasnilo s donošenjem proračuna, koji nije bio objavljen na službenoj web stranici, a nisu imali ni dokumentaciju iz koje je vidljivo na koji je način potrošen novac iz proračuna. Općina je, inače, 2016. završila s manjkom od preko 80.000 kuna.

Za sve ove pogreške u poslovanju načelnik krivi nedostatak ljudi i premali proračun. U upravi je, kaže zaposleno pet ljudi, a njegov zamjenik posao obavlja volonterski, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo