KAO NA GRANICI / Na Zrću otkrili 10 zaraženih Belgijanaca, nisu bili cijepljeni: 'Plaža je nakon 22 hermetički zatvorena'

Rigorozne epidemiološke mjere na Zrću razotkrile su skupinu od 10 zaraženih Belgijanaca

13.7.2021.
20:20
VOYO logo

Mnogi su jedva dočekali otvaranje Zrća. Na plažama pored Novalje već su se počeli okupljati partijaneri diljem svijeta. No, zbog pandemije nije sve isto, pa su uvedene i rigorozne epidemiološke mjere.

Tako je na Zrću otkriveno desetero zaraženih Belgijanaca, koji su pali na covid-testiranjima za one koji u klubove dolaze nakon 22 sata. Oni su preko Zagreba i polovice jadranske obale stigli do Zrća i završili u izolaciji. Razočarani takvim raspletom, sami su zatražili povratak kući, što im je i omogućeno. Nitko od njih nije bio cijepljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utvrđeno je među tom grupom od 17 ljudi pet pozitivnih, nakon čega je čitava grupa izolirana. Dalje se procedura odvijala tako da su oni zatražili da im se organizira prijevoz do doma, do Belgije, nakon čega su uspostavljeni kontakti s belgijskim veleposlanstvom i dalje su organizirani prijevozi za tu skupinu", objasnio je za RTL načelnik novaljskog Stožera civilne zaštite, Ivan Peranić.

Otkrivena transmisija

Kad su se vratili u Belgiju, otkriveno je da je još petero partijanera zaraženo. Zato su i inzistirali da do povratka kući cijela grupa bude izolirana. Na kraju su bili smješteni u kući s apartmanima koju je zakupio Grad Novalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pored onih mjera koje je nacionalni stožer spustio na lokalne stožere, rekli smo da ćemo biti još energičniji, rigorozniji, da bismo držali stvar pod kontrolom. A kad je pitanje što proizlazi iz naših obveza, to je da napravimo jedan izolacijski prostor ili karantenu kapaciteta 25 osoba", tvrdi gradonačelnik Novalje, Ivan Dabo.

'Zrće je hermetički zatvoreno'

Na Zrću kažu da ne mogu drugačije, osim testirati sve partijanere, jer strahuju od širenja zaraze i mogućeg obustavljanja turističke sezone. Zato su na plaži tri punkta za testiranje, a u samoj Novalji još četiri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontroliramo i to dosta rigorozno. Mi sad Zrće čuvamo kao malo vode na dlanu. Zrće je zatvoreno od 10 sati navečer, ja bih rekao hermetički. Svi ulazi su zatvoreni, mi pazimo na ulazima na plažu, klubovi kontroliraju na ulazima u klubove i to je de facto covid free zona", objasnio je Šime Oštarić, direktor koncesionara plaže Zrće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo