ATRAKCIJA U DUBROVNIKU /

Na Stradun zalutao roj pčela, pogledajte kako su ih uklonili

Image

Zanimljivo, kao i svake godine u ovo vrijeme, uz turiste, na Stradun su stigli neobični 'gosti'. Zalutao je roj pčela, na svom putu i traženju nove lokacije.

16.5.2016.
11:43
VOYO logo

Potrebno je naglasiti kako se slična situacija dogodila i prošle godine, pa i pretprošle. Tisuće pčela tako je 2014. stiglo do ulaza u Dubrovnik i tamo su provele cijeli dan. Tada su  nešto uranile i stigle u ožujku. Prošle godine također im je bilo zanimljivo okupljanje na Stradunu, kao i ove godine na crkvi Male braće. 

Pčelar Ante Mateljak za Dubrovački dnevnik je već ranije pojasnio tri moguća scenarija i razloga zbog kojih su pčele napustile svoju košnicu i stigle do Straduna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pčele se roje najčešće u travnju i svibnju. To je prirodni proces održavanja vrste i širenja zajednica. Jedan dio njih se odvaja, matica odlazi s rojem, a nova zajednica ostaje u košnici. Ne mogu dvije matice ostati u istoj košnici. 

Također, vrlo je lako moguće kako su pčele možda ostale bez hrane u košnici, zbog nebrige pčelara te su je morale napustiti u potrazi za hranom. Kada napuštaju košnicu, pčele su uvijek site,  opskrbe se  sa zalihama hrane za dva do tri dana. Tada su mirne i nisu agresivne. Treći mogući scenarij je da je košnicu napao neki od nametnika iz roda Varroa, zbog čega su morale potražiti novi dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte na portalu Dubrovački dnevnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo