promjene /

Na snagu je stupila nova Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koja obvezuje sve građane na razdvajanje otpada: jesmo li spremni na to

U splitskoj Čistoći kažu da se oko 20 posto otpada već sada razdvaja, ali da treba nadograditi postojeću infrastrukturu i povećati broj zelenih otoka

1.11.2017.
19:06
VOYO logo

Od danas se moramo početi navikavati na razvrstavanje otpada. Na snagu je supila nova uredba, a rok za prilagodbu je tri mjeseca. U tom vremenu tvrtke zadužene za čistoću moraju odrediti način naplate odvoza, ali i dostaviti vam kante kako biste uopće i mogli razvrstavati otpad. Od veljače kreće i kažnjavanje onih koji će sve smeće stavljati na jedno mjesto. 

Umjesto u jednu, smeće će se od danas bacati u nekoliko kanti. Na snagu je stupila nova Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koja obvezuje sve građane na razdvajanje otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolji je to sustav. Ljepše je. Reciklira se ima manje smeća više cvijeća", kazao je Igor izSplita.  Rok za prilagodbu traje tri mjeseca. Za to vrijeme jedinice lokalne samouprave moraju odlučiti na koji će način naplaćivati odvoz smeća i građanima osigurati kante za razdvajanje do početka veljače. To znači da će tada  komunalni redari početi kažnjavati one koji neće razdvajati.

U splitskoj Čistoći kažu da se oko 20 posto otpada već sada razdvaja, ali da treba nadograditi postojeću infrastrukturu i povećati broj zelenih otoka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U gradu Splitu jedan manji broj domaćinstava i poslovnih subjekata će imat povećanu cijenu. Međutim, najveći broj građana će ostat na istoj cijeni, a jedan popriličan broj građana će imat manju cijenu", kazala je Ljubica Vrdoljak, operativna direktorica Čistoće Split.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić još uvijek ne želi otkrivati detalje svojih planova. 

"Neće se ništa posebno mijenjati, građani neće ništa više plaćati, mogu plaćati samo manje. Čut ćete sve u studenom, prosincu i siječnju", kazao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Osječani su već naviknuti na razdvajanje jer je to pravilo kod njih već na snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osječani su tu pokazali visoku razinu svijesti. Međutim, ima i onih koji to nisu prihvatili, mi očekujemo da će ih ta uredba na to natjerati jer ćemo sve ono povećanje troškova naplatiti na njima", poručio je Davor Vić, direktor gradske tvrtke UNIKOM.

Novi račun za smeće imat će dvije stavke. Fiksni i varijabilni trošak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fiksni dio će plaćat svi koji žive, a varijabilni dio će se kreirat prema volumenu", kazao Marko Cindrić, Udruženje komunalnog gospodarstva. Pa bi oni koji će više razdvajati trebali imati manje račune.

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo