HAKERSKI NAPAD / Slobodna Dalmacija: 'Nekoliko starijih članaka zamijenjeno je tekstovima koji​ma se​ promič​e ​rusk​a​ propagand​a'

Image
Foto: Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nekoliko starijih članaka na portalu Slobodne Dalmacije zamijenjeno je tekstovima s ruskom propagandom, što istražuje i policija

22.3.2022.
18:02
Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Tijekom današnjeg popodneva hakiran je portal Slobodne Dalmacije tako da je nekoliko starijih članaka zamijenjeno tekstovima koji​ma se​ promič​e ​rusk​a​ propagand​a u ratu s Ukrajinom, a kako se neslužbeno doznaje, slučaj istražuje policija.

Kako je objavljeno na stranicama Slobodne Dalmacije, u popodnevnim satima ​je ​izvršen hakerski napad​ tijekom kojega je, kako se navodi, nepoznati počinitelj (ili više njih) upao u sustav​ te dnevne novine. Hakerski napad je obavljen tako što su u ​nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamijenjeni članci koji​ma se​ promič​e ​rusk​a​ propagand​a u ratu s Ukrajinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UPOZORENJE IZ MOSKVE /

Ruski medij poručio: 'Skupo ćete platiti sankcije!' Uz tekst objavili fotografiju iz Zagreba

Image
UPOZORENJE IZ MOSKVE /

Ruski medij poručio: 'Skupo ćete platiti sankcije!' Uz tekst objavili fotografiju iz Zagreba

​"​Riječ je o desetak tekstova koji su na portalu objavljeni pod imenima naših autora. Naše službe su na vrijeme uočile upad u sustav i rade na otklanjanju problema. Članci se uklanjaju, a napad je prijavljen policiji​", objavili su na stranicama Slobodne Dalmacije​.

Glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo nije željela komentirati slučaj tek je za Hinu kratko rekla kako je istraga u tijeku, da rade na tome, i da su članci izbrisani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počela kriminalistička istraga

Splitska Kriminalističko obavještajna služba (KOS) počela je s istraživanjem  hakiranja portala Slobodne Dalmacije koji se dogodio u utorak poslijepodne kad su neki stariji članci zamijenjeni telstovima koji promiču rusku propagandu u ratu s Ukrajinom.

U kratkom odgovoru iz odjela za odnosa s javnošću PU splitsko-dalamtinske Jerka Kurevije stoji kako imaju saznanja o tom događaju, da su poduzeli sve potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije kako bi počeli s kriminalističkim istraživanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno se doznaje da je policija odmah nakon prijave događaja stupila u vezu s odgovornim osobama Slobodne Dalmacije i uputili ih u proceduru oko podnošenja kaznene prijave i prikupljanja podataka.

Splitski KOS je osnovan 2019., bavi se isključivo kibernetičkim kriminalitetom i digitalnom forenzikom. Do tada su se tom problematikom bavili policijski djelatnici s Odjela gospodarskog kriminaliteta, Odjela općeg kriminaliteta, te policijske postaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kojim se člancima radi?

Na stranicama Slobodne Dalmacije je bilo objavljeno da je riječ o desetak tekstova koji su na portalu objavljeni pod imenima novinara te novine. Službe Slobodne Dalmacije su na vrijeme uočile upad u sustav i rade na otklanjanju problema. Hakerski napad su prijavili policiji.

Glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo nije željela komentirati slučaj tek je za Hinu kratko rekla kako je istraga u tijeku, da rade na tome i da su članci izbrisani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od proruskih članaka koji su osvanuli na portalu Slobodne Dalmacije tijekom popodneva su "Zapadni stroj za obmane", "Koju stranu podržavate?",  "Za što se bore ukrajinske trupe i što je još važnije za koga se bore?",  "Đakon Kuraev se vratio u život! I još jednom se istaknuo",  "NATO je svjetski vjesnik revolucija i sukoba",  "Ruska kampanja u Ukrajini", "Zapad je učinio sve kako bi osigurao da nacisti vladaju Ukrajinom", te "SAD priznaje da u Ukrajini imaju skrivene biolaboratorije".

Iz Slobodne Dalmacije su se ispričali čitateljima naglasivši da taj sadržaj nikako ne odražava njihovu uređivačku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju u Ukrajini možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo