STARO NORMALNO S ALI / Plenković o ukidanju mjera: 'Život se vraća u normalu. Ipak, treba zadržati oprez, još imamo ljude koji umiru'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na sjednici Vlade vodi se rasprava o Ukrajini, ali i obnovi od potresa

8.4.2022.
11:45
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Na dnevnom redu sjednice Vlade bilo je riječi o Ukrajini. Točnije, odluka o davanju suglasnosti za upućivanje zahtjeva tužitelju Međunarodnog kaznenog suda za otvaranje istrage o situaciji u Ukrajini te odluka o upućivanju žurne pomoći Ukrajini u medicinskim kompletima i opremi.

Vlada će usvojiti i Smjernice politike državnih potpora za razdoblje 2022. – 2024. te dati suglasnost na povećanje alokacije Specifičnog cilja 9b1 u okviru Prioritetne osi 8, Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.", radi provedbe programa za poduzetnike na području Grada Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Vlada je u petak odbacila prijedlog sindikata o povećanju osnovice plaća u javnim službama za četiri posto od 1. travnja, a sindikati su zatražili da se u pregovore uključi i premijer Andrej Plenković.

Premijer je u ime cijele Vlade osudio današnji ruski zločin u Krematorsku gdje je poginulo 35 ljudi. Podsjetio je kako je početkom tjedna bio na sajmu u Mostaru gdje je predstavljao Hrvatsku kao drugog trgovinskog partnera BiH, ali i istaknuo važnost izmjene izbornog zakona te zemlje koji bi osigurao predstavljanje Hrvata. Podsjetio je i na današnji dan kada se obilježava 30. godišnjica osnutka HVO-a u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosi sa SAD-om

"Imali smo veliko obilježavanje 30. obljetnice odnosa sa Sjedinjenim Državama. Hrvatska je ušla u Global Entry sustav kao važan partner, a idemo ka sklapanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja", rekao je Plenković.

Podsjetio je i na ulaganja kod Petrinje, odnosno novi most na Odri. Čestitao je Tomislavu Žigmanovu na izboru u parlament Srbije jer je to važno za hrvatsku manjinu ondje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stožer je jučer proglasio ukidanje mjera. Praktički smo sada u situaciji da se život vraća u normalni tijek, Ipak, trebamo zadržati oprez. Covid je još uvijek tu i još imamo ljude koji umiru u bolnicama. No činjenica je da je omikron manje opasan", rekao je Plenković.

Pomoć Ukrajini

Kao izraz solidarnosti Hrvatska će, temeljem njezina zahtjeva, Ukrajini uputiti žurnu pomoć u ukupnoj vrijednosti nešto većoj od 1,5 milijun kuna,.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć će biti upućena iz raspoloživih zaliha i sredstava Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja - Ravnateljstva za robne zalihe, Ministarstva kulture i medija i Ministarstva unutarnjih poslova - Ravnateljstva civilne zaštite.

S obzirom na kontinuiranu prijetnju pokretnoj i nepokretnoj kulturnoj baštini grada Lviva u Ukrajini, ukrajinski muzealci zatražili su pomoć u obliku opreme potrebne za osiguranje i evakuaciju te baštine, a zatražena je i pomoć u medicinskoj opremi (dvije tisuće kompleta medicinske prve pomoći).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna procijenjena vrijednost pomoći koju će Hrvatska uputiti u Ukrajinu iznosi 1.516.800 kuna.

Vlada je zadužila MUP (Ravnateljstvo civilne zaštite) i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (Ravnateljstvo za robne zalihe) za organizaciju slanja pomoći, a sukladno Zakonu o strateškim robnim zalihama, zadužila je Ravnateljstvo za robne zalihe da nadomjesti popunu Bilance nabavom medicinskih kompleta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo